Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä lade fokus på rasismen

Nordiska statsministrar den 3 oktober 2015.
Nordiska statsministrar den 3 oktober 2015. Bild: Ingemo Lindroos / Yle statsministermöte

På det nordiska statsministermötet i Köpenhamn lyfte Finlands statsminister Juha Sipilä upp de rasistiska attacker som har skett mot flyktingar i Finland. Han betonade att hela regeringen fördömer dem.

Flyktingsituationen stod i fokus när de nordiska statsministermötet hölls i år på den danska statsministerns residens Marienborg, utanför Köpenhamn.

På presskonferensen valde Juha Sipilä att inför den samlade nordiska journalistkåren självmant påpeka att Finlands regering fördömer de rasistiska attacker mot flyktingar som har ägt rum under den senaste tiden i Finland.

- Vi har haft några mycket beklagliga händelser också i Finland. Jag vill betona att våld och hot om våld alltid bör fördömas. Så som hela min regering också har gjort, sade Sipilä.

Nordiska statsministrar den 3 oktober 2015.
Nordiska statsministrar den 3 oktober 2015. Bild: Ingemo Lindroos / Yle statsministermöte

Statsministrarna levererade ingen nyhet eller något gemensamt uttalande i flyktingfrågan.

Sverige har genomgående intagit en hållning som baserar sig på en liberalare inställning i frågan än de övriga nordiska länderna. Trots det vill inte Sveriges statsminister Stefan Löfven kritisera grannländerna eller gå in på skillnader.

- Jag vill sätta fokus på en annan sak. Vi löser inte det här själva. Vi kastar inte anklagelser mot varandra. Det vi fokuserar på är att vi ser till att lösa konflikten som gör att folk måste fly. Det kommer vi att tillsammans och inom ramen för det europeiska området adressera, sade Löfven.

På lördagseftermiddagen twittrade statsminister Juha Sipilä på engelska att mötet med de nordiska statsministrarna var utmärkt och att länderna fortsätter samarbeta kring migrationsfrågor.

Läs också