Hoppa till huvudinnehåll

Stormen avtog till natten

Det har blåst friska vindar
Akrivbild Det har blåst friska vindar Bild: Katja Halinen / Yle vind

På Österbottens nödcentral säger man att det har varit en lugn natt i svenska Österbotten. Värre har det varit i Södra Österbotten, Jyväskyla och Ähtäri. Där har stormen härjat rejält under natten.

- Vi hade ungefär 50 utryckningar mellan Kristinestad och Pedesöre under fredagen. Sista larmet kom runt 22-tiden, säger Thomas Nyqvist på Östterbottens räddningsverk.

I Karlebytrakten hade man under fredagen runt 20 uttryckningar under fredagen. Räddningsenheten säger att det inte handlade om några värre skador utan främst träd som fallit över vägar.

Södra Vallgrunds sjöbevakningsstation hade en lugn dag trots stormens hårda vind.

- Det var ett par båtar som var ute kring holmarna, men vi fick inga larm under kvällen eller natten, säger Kim Ståhl på bevakningsstationen.

Fortfarande utan el

Sammanlagt var närmare 2000 hushåll utan el i Österbotten under stormens framfart. I hela landet var cirka 170 000 utan ström. Fortfarande är 85 000 hushåll utan el i hela landet. I Österbotten har de flesta hushåll fått tillbaka sin ström.

I Gerby skärdgård utanför Vasa var fortfarande 350 hushåll utan ström vid 10-tiden på lördagen. Det beror på att man under fredagskvällen inte kunde ta båt ut till skärgården och reparera skadorna. Strömmen kommer tillbaka under dagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten