Hoppa till huvudinnehåll

FC HIK avslutade med seger men fortsätter i trean

FC HIK - LoPa 4.10.2015
FC HIK besegrade LoPa från Lojo i säsongens sista match i division 3. FC HIK - LoPa 4.10.2015 Bild: Yle/ Bubi Asplund fc hik - lopa 4.10.2015

Nej, det blev inget avancemang för Hangölaget FC HIK till fotbollens division 2 i år heller. Trots seger över Lojolaget LoPa i sista matchen fortsätter Hangölaget i division 3 åtminstone en säsong till.

FC HIK - LoPa 4.10.2015
FC HIK:s Vincent Emekas framfart stoppas av LoPas Otto Hirvonen. FC HIK - LoPa 4.10.2015 Bild: Yle/ Bubi Asplund hik-lopa 4.10.2015

Matchen FC HIK – LoPa som spelades på Rukki Arena i Hangö på söndag eftermiddag (4.10) slutade 3-1 (2-0).

FC HIK placerar sig fjärde i serietabellen. FC Espoo vinner serien och avancerar till division 2 för sommaren 2016. NuPS från Nummela och SexyPöxyt från Esbo kommer som följande i tabellen.

LoPas placering är sjätte och grannklubben EIF/Akademi blir tionde. Ekenäslaget klarar dock seriekontraktet.

Veteraner på plan

Hickens två mål i den första halvleken gjordes av Marko Lahti i den 19e och Ted Rosenström i den 28e minuten.

Gästernas Mike Tajini reducerade till 2-1 med tjugo minuter kvar att spela. Tio minuter senare nickade gästernas Hannu Iivonen bollen bakom LoPas veteranmålvakt Pasi Pisteri.

Tom Enberg, FC HIK
Tom Enberg, 45, tänker spela ännu minst en säsong. Tom Enberg, FC HIK Bild: Yle/ Bubi Asplund hik-fotboll

Och på tal om veteraner, så spelade Tom Enberg, FC HIK:s 45 år gamla lagkapten, mittback i den här matchen. Enberg har heller ingen som helst avsikt att avsluta sin spelarkarriär.

- Det här är ju en livsstil för mig och jag håller mig i skick så här. Och om någon tycker att jag är tillräckligt bra så visst ställer jag upp, skrattar han.

Ombytligt i laget

Enberg, som också har rollen som spelande tränare i FC HIK, säger att det relativt unga Hangölaget spelade bra mot topplagen i serien, men floppade och spelade dåligt mot de sämre lagen.

- Vår säsong var ojämn mycket på grund av att vi av olika orsaker var tvungna att byta laguppställning från match till match. Vi spelade inte två matcher efter varandra med samma startelva, säger han.

Vad det beror på att FC HIK flera säsonger haft stora problem i början av serien kan inte Tom Enberg säga. Också säsongen 2015 inledde Hangölaget dåligt, för att stundtals spela riktigt bra.

Han medger inte att det skulle bero på dåliga försäsonger.

- Vår kondition har nog hållit, men vi måste nog se över vad vi kan göra. Någonting måste vi göra.

Taktiken vill han inte heller skylla på. Han säger att laget spelat med ungefär samma taktik i alla matcher.

- Eftersom truppen har levt hela tiden, har vi inte varit så samspelta, säger Tom Enberg.

Satsar på egna spelare

FC HIK:s ordförande Camilla Bäckman är aningen besviken över säsongen som gick.

- Placeringen är en liten besvikelse, men bollen är rund och fotboll är fotboll. Det går inte alltid som man tänkt sig, säger hon.

Hangölaget har denna säsong medvetet kört in så många egna produkter som bara möjligt. I sista seriematchen för säsongen lyckades också en av dessa unga spelare (Ted Rosenström) göra mål, vilket gläder Camilla Bäckman.

- Vi ville ge de egna juniorerna en chans i år att komma med i representationslaget, säger hon.

Camilla Bäckman är ordförande för FC HIK.
FC HIKs ordförande Camilla Bäckman. (Arkivbild). Camilla Bäckman är ordförande för FC HIK. Bild: YLE/Bubi Asplund aktiabank

Hon vill egentligen inte tala om avancemang, åtminstone inte ett avancemang med en massa spelare utifrån.

- Vi har många frågor som under hösten måste diskuteras. Vi ska fundera om vi har tillräckligt många spelare för ett A-juniorlag.

Är det nödvändigt att stiga

FC HIK ska också bestämma huruvida nästa säsong spelas med bara egna spelare, alltså inga spelare utifrån.

Hon är väl medveten om att det kan bli väldigt svårt att stiga till division 2 med bara egna juniorer i laget.

- Nu ska vi fundera på att är det nödvändigt att stiga till tvåan eller inte.

Camilla Bäckman säger att näringslivet och privatpersoner i Hangö ställer bra upp för FC HIK och stöder klubben ekonomiskt.

- Vi har många bra sponsorer, men dess värre så är summorna som kommer in de samma varje år och då utgifterna är större varje år, så därför bli det tuffare för varje år, säger hon.

För lite bebisar i Hangö

Den egna återväxten är svår att trygga. Barnen blir allt färre i Hangö och i staden konkurrerar många idrottsformer om de barn som finns.

- Det föds inte tillräckligt många barn i Hangö. Det föds 60 - 65 barn i Hangö varje år och hälften av dem är flickor.

I 14-15 årsåldern slutar alltför många pojkar spela fotboll, säger Camilla Bäckman.

- I den åldern kommer andra intressen, mopeder och flickor, så här borde också stödet från hemmen vara stort. För att pojkarnas intresse skulle hållas kvar.

Publiken har svikit

Flickfotbollen ligger väldigt nere i Hangö och där är problemet det, att så få flickor börjar spela fotboll, säger Hickens ordförande. Det finns inte tillräckligt många flickor fast två årskullar skulle slås ihop.

Också publiken tycks ha svikit fotbollen i Hangö. I säsongens sista match på Hickens anrika arena var publiksiffran inte ens hundra personer.

- Skulle vi spela i division 2 skulle vi säkert ha en större publik. Nu saknas till exempel de intressanta derbymatcher, konstaterar FC HIK:s ordförande Camilla Bäckman.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland