Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Blomqvist: Fixa åstranden!

Jonas Blomqvist.
Jonas Blomqvist. Bild: Yle/Albert Häggblom jonas blomqvist

Borgå vilar stilla vid sin å. Alltför stilla, tycker Jonas Blomqvist.

Sommaren går mot sitt bittra slut, höstrusket tar vid och allt liv dör ut vid åstranden i Borgå. Här vill ingen sitta och häva i sig ett glas saft eller äta en närande måltid.

Borgå, gör åstranden till ett njutningens näste, en dröm att tillbringa sin sommardag vid!

Men nu är det bara sju månader kvar till nästa valborgsmässoafton och en ny sommarsäsong, planeringen måste sätta igång. Må åstranden bli finare, livligare och attraktivare än någonsin förr.

Men knappast.

Vad hände efter "Romsen"?

Den gångna sommaren var lite av en besvikelse för åbesökaren. Det var mera tomrum än förr på den östra åstranden, eftersom alla krogar inte fick vara kvar av en eller annan orsak.

Nästa sommar borde det bli åtminstone lite mera liv, staden har redan önskat sig tre kiosker och en restaurang. Jag hoppas att ivriga och kunniga företagare tar sig an utmaningen. Åstranden behöver någon som erbjuder liv.

Borgå å.
Borgå å. Bild: Yle/Erica Vasama åstranden i borgå

Ända sedan Arne Roms lade ner sin mer eller mindre legendariska krog på östra åstranden har jag funderat på varför området inte riktigt vill återhämta sig. Förutsättningarna finns ju, stranden har rustats upp för stora pengar efter ”Romsens” sorti.

Slå på stort!

Folk vill gärna komma till ån, det är inte fråga om det. Det verkar snarast vara fråga om att utbud underskrider efterfrågan rejält.

Därför tycker jag att tre kiosker och en restaurang på östra åstranden är på tok för lite. Nu finns chansen - slå på stort, Borgå, gör åstranden till ett njutningens näste, en dröm att tillbringa sin sommardag vid!

Stranden är lång och det ryms allehanda aktiviteter, utöver de obligatoriska krogarna. Den kan mycket väl utvecklas till något spektakulärt. Om Borgå vågar, alltså.

M/aux Marita och m/s J.L. Runeberg vid åstranden i Borgå.
Som det är idag stiger båtturister ut i tomhet, ingen service, ingenting vid ån. M/aux Marita och m/s J.L. Runeberg vid åstranden i Borgå. Bild: YLE/Jonas Blomqvist borgå åstrand

Tänk dig små oaser med korta mellanrum från strandbodarna ända till Levinska källaren. Fotgängaren går över gångbron och möts av sommarstämning. Bilisten tar en paus innan resan till sommarstugan. Turisterna kan stiga av m/s J.L Runeberg och köpa krimskrams medan resesällskapet tar en läsk och en glass.

Tänk längre än bara juni, juli augusti

Om årestaurangerna dessutom kan byggas så att folk vill vistas där också vintertid, så har vi en given restaurangvärld med vardagslyx året om.

Pilkare sitter på Borgå å vintertid.
Vill du ha den här utsikten vid middagen? Pilkare sitter på Borgå å vintertid. Bild: Yle / Hanna Othman pilkkare

Tänk dig en svinaktigt kylig vinterdag när stjärnorna lägger ett skynke över himlen och månen får det att gnistra i snötäcket på isen på ån. Då skulle en kväll i en dunkelt upplyst restaurang vara balsam för själen, en naturupplevelse kombinerat med kultur.

Eller varför inte en eftermiddag tidigt i april, solen skiner och plötsligt knakar det till. Tänk att äta arbetsdagens lunch medan man bevittnar vårens islossning!

Drömmar att SUP:a i

När jag en gång planerar åstranden kan jag inte låta bli att röra mig på den västra sidan också.

Från Konstfabriken söderut ryms det mycket väl en scen, en park med friluftskonstverk, lekparker, attraktioner och tidsfördriv för gemene Borgåbo och besökare. Kanske en stadigvarande SUP-station?

SUP:are (stand up surfare) på Borgå å
SUP, eller Stand Up Paddling, blev sommarens hitgren i Borgå å. SUP:are (stand up surfare) på Borgå å Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder

Lite roliga evenemang får också gärna ordnas, i somras såg vi hur bland andra Tomas Ledin och Haloo Helsinki! lockade Borgåborna ur huset, så det ska väl lyckas. Evenemangen kan heta något hurtigt som ”Sommar vid ån”, "Å la la" eller ”Åbladi Åblada”. Så återupplivas också musiklivet i staden.

Enligt sin egen slogan är Borgå drömmarnas stad. Tänk om också åstranden kunde bli drömmarnas åstrand.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också