Hoppa till huvudinnehåll

Sanna Nielsen - artist i nästan tjugo år

Sanna Nielsen.
Sanna entrar Sollidens scen som allsångsledare nästa sommar Sanna Nielsen. Bild: Yle/Rolf Granqvist sanna nielsen

Sanna Nielsen är 30 år men har varit artist i nästan två tredjedelar av sitt liv. Genombrottet kom som 11-åring med låten Till en fågel. Med låten uppträdde hon också första gången på Allsång på Skansen, som hon nästa sommar ska leda.

- Jag minns första gången då jag stod på scenen tillsammans med Lasse Berghagen. Det enda jag kunde tänka på var hur lång han var, säger Nielsen.

Sanna gillar utmaningar och när SVT ringde och frågade om hon ville leda Allsång på skansen funderade hon i ett par dagar innan hon tackade ja.

- Jag ville göra ett snabbt beslut annars skulle jag väl ha tackat nej. Det är en stor ära att få leda Allsången.

Arbetet med allsången börjar efter årsskiftet, men Sanna tränar redan nu inför sommaren.

- Jag måste lära mig flera nya sånger. Jag brukar ha lite allsång med publiken på mina konserter för att öva inför Allsången på skansen.

Karriärens milstolpe

Sannas största milstolpe i karriären var Eurovisionen 2014 när hon kom på tredje plats med låten Undo. Året efter fick hon chansen att vara programledare för Melodifestivalen i Sverige.

- Det var väldigt spännande. Ibland hände det att man fick det slutgiltiga manuset trettio minuter för sändning och så måste man lära sig allting utantill, men det var väldigt roligt.

Köper gärna souvenirer

I lördags uppträdde Sanna i Vasa och på söndag uppträder hon i Jakobstad i Runebergssalen. Hon brukar alltid köpa hem souvenirer och när hon besöker Finland köper hon gärna Mumin mjukisdjur.

- Min favoritfigur är klart lilla My. Jag älskar henne och hennes miner, säger Nielsen.

Kolla in när Veckoslutskommittén sjöng Can you feel the love Tonight från Lejonkungen med Sanna Nielsen.

Nyligen publicerat - X3M