Hoppa till huvudinnehåll

Den extrema fattigdomen snart under 10 procent

En pojke i slumområdet i Jakarta, Indonesien.
En pojke i slumområdet i Jakarta i Indonesien. En pojke i slumområdet i Jakarta, Indonesien. Bild: EPA/MAST IRHAM slumområde

I slutet av året kommer den andel av världens befolkning som lever i extrem fattigdom för första gången att underskrida 10 procent, enligt Världsbankens prognoser.

– Det här är den bästa nyheten i världen, säger Världsbankens ledare Jim Yong Kim i ett pressmeddelande.

– Prognoserna visar att vi är den första generationen i mänsklighetens historia som kan få ett slut på den extrema fattigdomen.

Världsbanken räknar med att 702 miljoner människor, eller 9,6 procent av världens befolkning, kommer att leva i extrem fattigdom i slutet av året. 2012 var motsvarande siffror 902 miljoner människor, eller 12,8 procent.

Skola i Liberia, Afrika.
Bland annat investeringar i utbildning kan hjälpa till att minska den globala fattigdomen. Skola i Liberia, Afrika. Bild: EPA/AHMED JALLANZO utbildning

Jim Yong Kim förklarar nedgången med starkare tillväxt i utvecklingsländerna och investeringar i utbildning, vård och sociala skyddsnät.

Definitionen på extrem fattigdom är en människa som lever under 1,90 dollar per dag. Tidigare gick gränsen vid 1,25 dollar. Världsbanken har höjt gränsen på grund av inflation.

Afrika fortfarande ett orosmoln

Världsbanksledaren varnar ändå för att fattigdomen blir djupare och mer förankrad i konflikthärjade områden och i länder som är överdrivet beroende av varuexport.

Den extrema fattigdomen är mest utbredd söder om Sahara och i Asien. Hälften av alla världens fattiga bor i subsahariska Afrika.

Världsbankens chef Jim Yong Kim i New York den 22 september 2014
Jim Yong Kim Världsbankens chef Jim Yong Kim i New York den 22 september 2014 Bild: EPA/RAY STUBBLEBINE jim yong kim

Världsbanken och FN:s målsättning är att den extrema fattigdomen ska vara helt utplånad 2030. Målet är ändå mycket ambitiöst, säger Jim Yong Kim.

– Det kommer att vara extremt svårt, speciellt i en tid av långsammare global tillväxt, instabila ekonomiska marknader, konflikter, hög ungdomsarbetslöshet och klimatförändringarnas ökade inverkan. Men det är inom räckhåll.

Läs också