Hoppa till huvudinnehåll

En cykeltur i södra Norge är enklare än du tror

Runda klippor vid Mærrapanna
Runda klippor vid Mærrapanna Runda klippor vid Mærrapanna Bild: Yle/Henric Öhman maerrapanna

Norge är så mycket mer än bara höga fjäll och djupa fjordar.

En dryg timmes väg söderut från Oslo finns Fredrikstad, en stad med nästan 450 år på nacken, beläget vid de yttre delarna av Oslofjorden.

Terrängen är kuperad, men inte på samma sätt som i norr där höjdskillnaderna är rent ut sagt dramatiska. Skog och skärgårdslandskap i en trevlig blandning som är som gjort för lite terrängcykling.

Hattehulene
Hattehulene Bild: Yle/Joakim Lax maerrapanna

I skogarna strax norr om staden finns det gott om stigar, vandrings- och cykelleder. Här finns också fantasieggande ställen att stanna till vid. Hattehulene, till exempel, grottor där man länge trott att nissar, tomtar och troll haft sina boplatser. Ett lämpligt ställe att stanna vid och klättra omkring. Har du ficklampa med kan man försöka sig på att krypa in och ta sig en titt.

Mærrapanna i solnedgång
Mærrapanna i solnedgång Bild: Yle/Åsa Svarvar maerrapanna

Fortsätter man sedan färden lite söderut kommer man till naturreservatet Mærrapanna. Böljande klippstränder där graniten formats av vågorna som slår in från Skagerrak.

Här kan man traska omkring i timmar och njuta av utsikten, och varför inte försöka hitta en plats med lite skydd från vinden och avnjuta kvällsmaten medan solen sjunker vid horisonten.