Hoppa till huvudinnehåll

Korsnäs klagar på dåliga vägar

Strandvägen.
Strandvägen. Strandvägen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr. molpe vägskylt

Korsnäs kommun sände en lista på åtta vägprojekt till Närings-, trafik- och miljöcentralen i fjol. Inte en cent lossnade. Kommunen överväger att upprepa sin lista i år. Under tiden blir vägarna sämre och sämre.

I Korsnäs säger man om Tuvängsvägen, att vårtid är vägen så dålig att antispinnlampan i bilen lyser konstant.

Tuvängsvägen är bara en av vägarna som Korsnäs kommun vill ha grundförbättrad. Också Korsbäckvägen borde förbättras och få ny beläggning. Lägg till att kommunen vill ha tre nya lätta trafikleder och att vinterunderhållet längs hela Strandvägen borde förbättras. Dessutom behövs retardations- och omkörningsfiler på Strandvägen-Sjövägen i Molpe.

I fjol sände kommunen listan till NTM-centralen utan resultat. Nu är det dags igen för kommunstyrelsen att ge ett utlåtande över NTM-centralens väg- och trafikplan, den här gången för åren 2015-2019.

Tekniska chefen i Korsnäs, Ulf Granås, säger att underhållet av vägarna i Korsnäs blir allt sämre.

Inget ljus i tunneln

Nästa år satsar riksdagen 100 miljoner på vägar, järnvägar och vattenleder. Trafikverket planerar just nu vilka projekt pengarna ska gå till. Fördelningen klarnar om några månader, säger planeringschef Veijo Voutilainen på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Voutilainen berättar att det kommer långa listor från kommunerna med vägprojekt och lätta trafikleder.

- Vägförbättringspengarna i budgeten motsvarar en bråkdel av de österbottniska kommunernas önskemål.

Landsvägar med mindre trafik är satta på undantag. Vägpengarna går i första hand till riks- och stamvägar.

I vägplanen för Österbotten 2015-2019 skriver vägdirektör Anders Östergård att antalet vägar i dåligt skick ökar varje år. Vägarna kan inte ens hållas i skäligt skick.

Samtidigt förbereder man sig i Korsnäs för att sända in sin väglista igen. Det blir troligen samma lista som i fjol, och troligen med samma resultat.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten