Hoppa till huvudinnehåll

Migrationsverket vill ha större inkvarteringsplatser

Pörkenäs lägergård i Jakobstad, tidigare sanatorium
Pörkenäs lägergård i Jakobstad, tidigare sanatorium Bild: YLE sanatorium

Migrationsverket vill ha större enheter för flyktingmottagningen. Det anses inte tillräckligt kostnadseffektivt att öppna enheter med cirka 50 platser.

Röda Korset i Österbotten har kartlagt de potentiella platser i Österbotten där man kan inkvartera 150-200 personer med enskilda rum där några personer kan inkvarteras i samma rum.

Resultatet är magert, för tillfället iordningsställs i Korsnäs en flyktingmottagning med plats för 150 personer och personal rekryteras som bäst. Öppningen kan ske inom några veckor.

Små enheter inte intressanta just nu

Pörkenäs lägergård utanför Jakobstad har plats för 46 flyktingar och där finns kokmöjligheter och kökspersonal på plats. Det är bara att trycka på knappen.
Söderuddens nedlagda skola i Korsholm som är i privat ägo och ombyggd för att ta emot övernattningsgäster är ett annat exempel.

Det här är typexempel på ställen som tydligen inte är intressanta för Migrationsverket i det här skedet.

- Det skall vara 150 platser och uppåt för att det är kostnadseffektivare och logistiskt fungerar det på ett snabbare sätt, säger verksamhetsledaren vid Röda Korsets svenska distrikt i Österbotten, Ricky Berglund.

Läget förändras med flyktingströmmen

Röda Korset i Österbotten har letat efter kommunala utrymmen i Österbotten men det finns inte sådana som är tillräckligt stora och där folk kan flytta in med kort varsel. Letandet fortsätter på den privata marknaden men det är inte lätt och läget kan förändras.

- När antalet flyktingar passerar 30 000 personer får vi nog se inkvarteringar i vinterbonade uf-lokaler och idrottshallsgolv, säger Ricky Berglund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten