Hoppa till huvudinnehåll

Tips på vad man behöver ha med på terrängcykelturen

Olika saker att reparera cykel med
Olika saker att reparera cykel med Bild: Yle/Jyrki Karjalainen maerrapanna

Få saker sätter käppar i hjulen för en trevlig cykeltur som en cykel som är sönder.

Förmodligen är du långt ifrån en cykelverkstad då det händer, så då gäller det att klara sig själv. Om du inte begåvats med en ovanligt välutvecklad förmåga att improvisera ihop redskap och verktyg av det du hittar i skogen runt omkring dig så gäller det att förbereda packningen väl.

innerslang och lagningslappar
innerslang och lagningslappar Bild: Yle/Jyrki Karjalainen maerrapanna

Punktering? Enklast är att ha en extra innerslang att byta till. Har du dessutom med de verktyg som behövs för att byta innerslang så går det så mycket smidigare. Lättviktarvarianten är att ha med reparationskit, vilket fungerar hur bra som helst så länge hålet är litet.

Bromsar som trilskas, växlar som inte gör som du vill eller en sits som är på fel höjd? Så länge tillverkarna envisas med att ha olika storlekar på alla skruvar, muttrar och liknande behöver du en hel uppsättning med verktyg.

Janne Smauget skruvar med cykeln
Janne Smauget skruvar med cykeln Bild: Yle/Jyrki Karjalainen maerrapanna

Oftast klarar man sig bra med ett par enkla grejer. En liten pump väger inte mycket och är garanterat värt sin vikt i guld eller ännu ädlare metaller, oavsett om färden går över stock och sten eller asfalt och grus.

Vad du än tar med dig för verktyg så gäller ändå detta: bekanta dig med utrustningen, så att du vet hur man använder den innan du står där i mörkret och försöker reparera växelvajern.