Hoppa till huvudinnehåll

Tsipras balanserar mellan krav och löften

Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar med Francois Hollande vid EU-toppmötet i Bryssel 12.2.2015
Tsipras står igen inför hårda förhandlingar under hösten med statsbudgeten, lånevillkor och flyktingkrisen på tapeten. Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar med Francois Hollande vid EU-toppmötet i Bryssel 12.2.2015 Bild: EPA/OLIVIER HOSLET françois hollande.

Eurogruppens krav utgör strikta ramar för den grekiska statsbudgeten och kan slå hårt mot bland annat de grekiska öarna. Hårda förhandlingar är att vänta då Alexis Tsipras ändå lovar att hitta utrymme också för självständig politik som ska dämpa slagen och öka tillväxten.

Grekland börjar på måndag presentera en ny budget som ska möta det tredje räddningspaketets villkor. Det blir en budget som kommer att innehålla svåra och svidande åtgärder.

Premiärminister Alexis Tsipras lovar ändå att skydda de mest utsatta och att det finns utrymme också för tillväxtfrämjande åtgärder.

För att få igenom dem krävs ändå långa och hårda förhandlingar och manglingen av den grekiska budgeten kommer att bli en lång process.

Ramarna för den grekiska ekonomiska politiken är strikt bestämda av eurogruppen i överenskommelsen om det tredje stödpaketet.

Alexis Tsipras andra regering måste hålla sig inom dem för att få tillgång till nödlånsmiljarderna.

Samtidigt befaras många av de kraven slå hårt mot många greker och hela regioner.

Öarnas framtid kan stå på spel

En åtgärd som har väckt mycket debatt är det gradvisa avskaffandet av momslättnader för de grekiska öarna.

Momsförhöjningen är ett slag för turismindustrin men ännu värre för jordbruket som livnär en stor del av öarnas permanenta befolkning.

För dem kommer momsförhöjningen inte ensam, utan tillsammans med avskaffade bränslesubsidier och uteblivna skattelättnader.

Tsipras menar ändå att han tänker hitta utrymme också för självständig politik inom eurogruppens strikta ramar.

– Vi behöver fortfarande kämpa för att få sätta tillväxt och inte nedskärning på agendan, för att skydda de mest sårbara och fördela skattebördan rättvist, för att utveckla ekonomin och inte minst för att omstrukturera våra skulder, sa Tsipras då han talade i FN:s generalförsamling.

Många trådar att knyta ihop

Parallellt med genomförandet av eurogruppens villkor försöker Tsipras nu få till stånd förhandlingar om de grekiska lånen.

Målet är antingen avskrivningar av en del av lånen, omstruktureringar eller nya förmånligare avbetalningsvillkor.

Alla alternativen skulle lätta på det tryck statsskulden nu sätter på den grekiska statskassan.

Hur mycket utrymme det finns inom eurogruppens ramar beror också på hur effektiv kampen mot skattefusk blir, alltså hur mycket pengar den tillför statskassan.

Varje euro till ger Tsipras lite mer utrymme att försöka driva igenom det utlovade skyddet för de mest utsatta och för de åtgärder han vill genomföra för att blåsa liv i den grekiska ekonomin.

Hösten kan alltså föra med sig både en och annan förhandling kring den grekiska ekonomin, trots överenskommelsen om det tredje stödpaketet i somras.