Hoppa till huvudinnehåll

"Det är djävulskt svårt att få fart på Finland"

De flesta menar väl och har goda ideér, men det är djävulskt svårt att hitta de instrument som ger den effekt man önskar, säger Juhana Vartiainen (Saml) då han kommenterar läsarnas förslag på hur vi skall få fart på Finland.

- Vilka instrument har lagstiftarna, frågar Vartiainen. Vi kan till exempel inte stifta lagar som tvingar företagen att göra bättre produkter.

Sviktande konkurrenskraft och allt färre i arbetslivet

Juhana Vartiainen lyfter fram två aspekter framom andra med tanke på att få fart på Finlands ekonomi.

- Det handlar för det första om konkurrenskraften, dvs lönsamheten för företagen. Vi måste göra något åt arbetskostnaderna, säger Vartiainen. För det andra har arbetskraften blivit mindre. Det är en demografisk strukturförändring som inte beror på finanskrisen. Vi måste få in mer folk i arbetslivet och förlänga arbetskarriärerna.

Nonsensargumet om köpkraften

Juhana Variainen viftar bort oron för att lönesänkningar minskar köpkraften och därför inte lyfter Finland ur krisen.

Det bästa sättet att permanent öka köpkraften är att öka sysselsättningen.

- Det är ett nonsensargument. Sysselsättningen bestäms av hur lönsamt det är för företagen att anställa. När man sänker arbetskostnaderna blir det mer lönsamt att rekrytera och sysselsättningen ökar. Man skall komma ihåg att köpkraften är en produkt av två faktorer, nämligen antal sysselsatta gånger lönen. Det bästa sättet att permanent öka köpkraften är att öka sysselsättningen. Vi kan inte genom att höja lönen på ett varaktigt sätt öka köpkraften.

Ljus i den ekonomska tunneln?

målfärg
målfärg Bild: Yle rbete

Tots att man kan skönja en viss ljusning i ekonomin menar Juhana Vartiainen att regeringens aviserade sparåtgärder är helt nödvändiga.

- Europa befinner sig i en försiktig konjunkturåterhämtning. Men vår tillväxt är den svagaste i euro-området. Anledningen till det är att en finsk arbetstimme kostar för mycket. Vi måste åtgärda det här.

Lokala avtal är nyckeln till tillväxt

Juhana Vartiainen (Saml) betonar också att möjligheten till lokala löneavtal är en av de främsta åtgärderna för att få fart på den finska ekonomin.

- Det finns en outnyttjad potential i våra små- och medelstora företag. De skulle direkt anställa fler personer om det på ett flexibelt sätt gick att lokalt avtala om löner och andra anställningsvillkor, säger Vartiainen.Inom ramen för projektet fart på Finland har vi bett några riksdagsledamöter kommentera läsarnas förslag. Tidigare har vi hört KD:s Peter Östman.

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.