Hoppa till huvudinnehåll

Ledarskapskonsulten utvärderar Sipilä

Ledarskapscoach Andreas Forsberg
Ledarskapskonsulten Andreas Forsberg. Ledarskapscoach Andreas Forsberg Bild: Eva Frantz ledarskap

När Anne Berner utnämndes till posten som kommunikationsminister sade hon i Radio Vegas Morgonöppet att hon hoppades att hennes bakgrund som företagsledare skulle vara en fördel.

- Jag vill analysera, ta reda på, dra slutsatser och fatta beslut. Det viktiga är vi får saker och ting gjorda, och det är jag van att göra.

Hur är det egentligen med den saken, kan man applicera ledarskapsmetoderna från företagsvärlden på politik? Hur klarar sig vår statsminister Juha Sipilä, som har flera chefsposter inom IT-branchen på meritlistan?

Politik à la Svarte Petter

Ledarskapskonsult Andreas Forsberg konstaterar att Juha Sipiläs situation är rätt knepig.

- Det är som en läkare som får en cancerpatient när det är lite för sent. Eller som när Stephen Elop skulle kliva in och ta hand om Nokia när loppet var kört. Juha Sipilä blir statsminister i slutet av ett parti Svarte Petter, och det är självklart inte så lätt.

I sitt arbete som coach jämför Andreas gärna ledarskap med föräldraskap, dock inte så att arbetsdagarna likställs med barn. Men både föräldrar och politiker tvingas tidvis fatta beslut som de vet att är de rätta men inte kommer att göra dem populära.

- Gällande Sipilä tycker jag för det första att man måste se på hur han har lyckats förmedla det han står för, sitt syfte. På den punkten haltar han ännu en aning.

Dålig koll på "ledningsgruppen"

Regeringen kan ur företagssynvinkel jämföras med en ledningsgrupp, och här har Juha Sipilä ännu en del problem att åtgärda, menar Forsberg.

- Frågan är hur Sipilä klarar av att förena sin ledningsgrupp och hur medlemmarna beter sig. Är deras beteende i synk med det gruppen säger sig stå för? Här finns en hel del att jobba på.

Som exempel nämner Andreas Forsberg den aktuella flyktingfrågan.

- Här får vi tudelade budskap. Sipilä och regeringen måste inse att det inte bara är det de gör som spelar en roll, utan också det de inte säger och gör. Just nu står de inte enade och då uppstår samma scenario som i en familj, där mamma och pappa gemensamt har sagt nej, men barnen vet att om man smyger iväg och bara talar med pappa kommer han att säga jo…

Skicklig förhandlingstaktik

Det finns också ett område där Juha Sipilä kammar hem goda ledarskapspoäng av Andreas Forsberg.

- Juha Sipilä har satt en klar riktning. Han har sagt att det viktiga nu är att skapa konkurrenskraft inom det finländska arbetsmarknaden. På den punkten har han inte gett efter, däremot har han varit flexibel gällande vägen att ta sig till målet.

Regeringens omdiskuterade sparförslag kan enligt Forsberg ses som exempel på typisk förhandlingstaktik.

- Regeringen drog till med ett sparprogram som innehöll punkter som väckte motstånd. Då sa folket ”ta hellre våra semesterpengar” , varvid Sipilä kunde svara ”okej, men jag behöver bara 30 procent” och så var alla ganska nöjda.

Enad front det centrala

Andreas Forsberg tycker att Juha Sipilä gör ett gott jobb då det gäller att förhandla och engagera folket, men den största utmaningen är fortsättningsvis att få ledningsgruppen att hålla ihop och utgöra en enad front.

- Frågan många ställer sig blir ju om man kan lita på denna grupp. Det blir till exempel genast svårare att ha förtroende för en grupp med gubbar som kommer med förslag som innebär lönesänkningar inom kvinnodominerade branscher.

När man ger sig in på att jämföra företag med politik finns en tydlig skillnad som är svår att bortse:

- I företagsvärlden kan ju chefen ge sparken åt människor. Inte för att jag nu vill ta någon tydlig politisk ställning här, men ibland önskar man nästan att det skulle vara möjligt inom politiken också, skrattar Forsberg

Läs också