Hoppa till huvudinnehåll

"Nästan omöjligt att få taxi i Raseborg"

Taxi i Raseborg
Staden tycker att det behövs fler bilar i Raseborg. Taxi i Raseborg Bild: YLE / Robin Lindberg taxi i raseborg

Det finns för få taxibilar i Raseborg och de är geografiskt ojämnt fördelade. Bilarna räcker inte alltid ens till de taxitjänster som staden har beställt.

Antalet taxitillstånd i Raseborg är för närvarande 59. På vissa områden är nästan omöjligt att få taxi. Staden vill därför ha två taxitillstånd till.

Staden krävde nya tillstånd också i fjol men NTM-centralen sade nej.

Räcker taxibilarna för alla transporter?

Staden kommer inom kort att konkurrensutsätta den beställningstrafik som skoleleverna och klienterna inom grundtryggheten använder. Nya skjutsavtal mellan staden och taxibilisterna ska gälla från och med årsskiftet. För de här skjutsarna används samma taxibilar.

Nästan 900 elever har rätt till skolskjuts och mellan 400 och 500 har rätt till transport enlig socialvårdslagen eller handikappvårdslagen.

- Vi utreder årligen vad det finns för behov samt om vi har fler invånare med lagstadgad rätt till skjuts. Sedan funderar vi om taxina också räcker för den övriga befolkningen samt om de räcker för nätter och veckoslut, förklarar Piia Nordström som ansvarar för kollektivtrafikfrågor i Raseborg.

Hangötaxina räcker till

I Hangö anser staden däremot att det nuvarande antalet taxitillstånd räcker till. De regelbundna skolskjutsarna sköts helt med bussar och taxin anlitas enbart i tillfälliga skjutsar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland