Hoppa till huvudinnehåll

Segelbåten utanför Boistö bärgad

segelbåt bärgas
segelbåt bärgas Bild: Mikael Lindholm boistö

Den segelbåt som drog ner en ryssja utanför Lovisa är nu bärgad. Det är ännu oklart om båten har sjunkit efter en olycka eller om det handlar om sabotage.

Båten lyftes upp från bottnen vid elvatiden på tisdag förmiddag. Båten fästes vid bärgningsfartyget Ursus högra sida för att bogseras mot land. Segelbåten tömdes på vatten, en långsam process eftersom båten har ett hål i fören.

Klockan 14:30 hade båten bogserats invid land i Tallbacka. Masten togs då loss medan segelbåten fick vänta på sin transport.

Senare under eftermiddagen fick man också upp båten ur vattnet. Den är nu borta från platsen och ska föras till försäkringsbolaget för granskning.

Enligt tidningen Östnyland har vatten kommit in via loggens (hastighetsmätarens) givare i fören. Det är oklart om givaren slagits sönder med flit för att sänka båten eller om båten kört på något.

Fiskaren Mikael Lindholm var med vid bogseringen. Enligt hans bedömning är segelbåten i så bra skick att den kan repareras och göras sjöduglig på nytt.

Båten har legat utanpå Lindholms ryssja. Ryssjan ligger fortfarande på över 20 meters djup. Lindholm kommer att försöka få upp den på onsdag, om vädret tillåter det.

Ryssjan kan eventuellt lappas på plats, då kan den ännu användas för fiske. Det är dock inte ännu säkert att det är möjligt att lappa den.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland