Hoppa till huvudinnehåll

SR: Svensk polis försöker hindra asylsökande att ta sig vidare till Finland

Flyktingar ombord på färja på väg från Tyskland till Sverige.
Flyktingar ombord på färja på väg från Tyskland till Sverige. Flyktingar ombord på färja på väg från Tyskland till Sverige. Bild: EPA/JENS BÛTTNER stena line

Sveriges Radio rapporterar att flyktingar som kommer till Sverige nu får det allt svårare att ta sig vidare exempelvis till Finland och Norge för att söka asyl där.

Sverige har ökat de inre utlänningskontrollerna och som ett led i det arbetet finns det nu poliser på plats på Malmö Central och på färjeläget i Trelleborg nästan dygnet runt. Det uppger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig för polisen i Skåne för Sveriges Radio.

Det är via Malmö Centralstation och Trelleborg som en majoritet av alla flyktingar anländer till Sverige. Fram till nyligen var den polisiära närvaron där låg och transitflyktingar kunde utan problem ta sig vidare.

Kan tas i förvar

Om polisen stöter på utländska medborgare som inte vill söka asyl och som inte har tillstånd att uppehålla sig i Sverige blir de föremål för utredning av gränspolisen.

- Om det då är så att det inte finns egentliga skäl då lämnas ärendet tillbaka till Migrationsverket och då kan det bli fråga om ett förvarstagande, säger Westford till Sveriges Radio. Hon medger ändå att människor fortfarande kan slinka igenom kontrollerna.

"Det är lättare i Finland, de tar emot irakier"

Sveriges Radio rapporterar också om hur kraftigt bedömningarna av irakiska asylsökande varierar mellan olika EU-länder.

Under första halvåret i år beviljades 82 procent av irakierna asyl i Finland, jämfört med 58 procent i Sverige. Sveriges Radio har intervjuat 24-årige Alaa från Bagdad som skulle vilja söka asyl i Finland.

- Det är lättare där, de tar emot irakier. Vi vill egentligen vara i Sverige, men situationen är svårare så man kan inte stanna, säger Alaa.

Finland har hittills, i motsats till Sverige, bedömt att det inte är säkert att skicka tillbaka flyktingar till Bagdad. Men just nu uppdaterar Finland säkerhetsbedömningen av Irak och riktlinjerna kan komma att stramas åt för de asylsökande som anlänt till Finland under senare tid.

Danmark och Storbritannien striktast

Enligt Sveriges Radio beviljades i snitt 88 procent av irakierna uppehållstillstånd i EU under första halvåret i år.

Ungefär 98 procent av de irakier som kom till Tyskland fick stanna. Längst ner på skalan låg Danmark och Storbritannien. Där beviljades färre än 30 procent av irakierna uppehållstillstånd.