Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson: "Våga vara kaxig"

Vi är jättebra på att ta fram bra produkter, men jättedåliga på att sälja dem. Det handlar om självkänsla. Vi måste våga vara lite kaxigare, säger riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (Sfp) då kon kommenterar läsarnas förslag på hur vi skall få fart på Finland.

- Se på svenskarna. De är fantastiska på att debattera. De vågar ta för sig. De vågar säga: "Jag har världens bästa produkt och den behöver du också."

Satsa på arbetshälsan

En läkare som håller i ett stetoskop.
En läkare som håller i ett stetoskop. Bild: Goodshoot.com / Ludovic Di Orio Stetoskop,sjukhus,medicin,hälsovård,vård,läkare,mediciner,hälsa

En läsare på Svenska.yle.fi föreslår att vi skall satsa på arbetshälsan. Det är ett förslag som Anna-Maja Henriksson är beredd att ställa sig bakom.

- Det att man inte orkar i arbetslivet kostar oss årligen 30 miljarder. Vi har många som skulle orka jobba längre om man bara fick stöd och skulle trivas på jobbet.

Vilka stödåtgärder krävs?

- Vi behöver bättre ledarskap, vi måste bli bättre på att förebygga mentala problem och också våga lyfta katten på bordet vad gäller exempelvis alkoholmissbruk, säger Henriksson. I förhållande till Sverige går vi tidigare i pension och orkar inte jobba lika länge. Jag tror att vi skulle behöva ett nationellt arbetshälsotalko.

Skolan i en nyckelroll

Anna-Maja Henriksson är i synnehet oroad över de inbesparingar inom utbildningssektorn som har aviserats.

Det är med kunskap som vi har lyft det här landet. Och det är med kunskap som vi skall klara oss framöver.

- Framför allt måste vi satsa på barnen. Vi måste satsa på skolan. Jag är rädd för att den sittande regeringen gör en missbedömning här. För det är med kunskap som vi har lyft det här landet till den välfärd vi har idag. Och det är med kunskap som vi skall se till att vi klarar oss framöver. Det handlar om innovationer och forskning. Och då passar det sällsynt illa att skära i exempelvis universiteten. Personligen är jag mycket oroad för Helsingfors universitet.

Efterlyses: positivt klimat

- Vi behöver ett positivare klimat i vårt land. Nu är det inte speciellt trevligt att se hur en del finländare välkomnar asylsökande och andra som kommer över gränserna. Här behövs en skäpning, säger Anna-Maja Henriksson.Inom ramen för projektet fart på Finland har vi bett några riksdagsledamöter kommentera läsarnas förslag. Tidigare har vi hört KD:s Peter Östman och Juhana Vartiainen (Saml).

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.