Hoppa till huvudinnehåll

Belgien stoppade irakierna - många valde Finland i stället

Asylsökande utanför flyktingslussen i Torneå, 25 september 2015.
Asylsökande utanför flyktingslussen i Torneå, 25 september 2015. Asylsökande utanför flyktingslussen i Torneå, 25 september 2015. Bild: Str / Lehtikuva/Panu Pohjola flyktingsluss

Belgiens migrationsmyndighet beslöt i början av september att inte bevilja asyl till irakier som kommer från Bagdad. Beslutet har haft följder för Finland.

I september minskade antalet irakiska asylsökande i Belgien. I Finland såg man däremot en kraftig ökning. I september fyrdubblades antalet asylsökande irakier jämfört med läget i augusti.

- Vårt beslut fick förmodligen många irakier att söka sig norrut till Finland, säger den belgiska migrationsmyndighetens generaldirektör Dirk Van Den Bulck till Yle Nyheter.

Det var generaldirektör Dirk Van Den Bulck som den tredje september tog beslutet att irakier från Bagdad inte kan få asyl i Belgien.

- Vi hade många unga ogifta irakiska män som berättade exakt samma historia på exakt samma sätt. Vi förstod att historien var påhittade, säger Dirk Van Den Bulck.

De belgiska myndigheterna gjorde det väldigt klart för irakierna att det inte kommer att få stanna i Belgien.

Van Den Bulck säger att det här kan ha framkallat en kedjereaktion. Många irakier vände om och åkte vidare också sådana som varit i landet en längre tid.

- I september märkte vi att många av de irakiska flyktingarna bedömde att det är lättare att få asyl i Finland. Det såg man bland annat i de diskussioner irakierna förde på sociala medier.

Många irakier till Finland i september

Statistiken stöder generaldirektör Dirk Van Den Bulcks fingertoppskänsla.

Enligt det finländska migrationsverkets siffror sökte i augusti 1 800 irakier asyl i Finland, i september ökade antalet till omkring 9000.

I augusti kom det 2200 irakiska flyktingar till Belgien medan motsvarande siffra i september sjönk till kring 2000.

Under första halvåret i år beviljades 82 procent av irakierna asyl i Finland. I Belgiens och i Frankrike var möjligheten att få asyl ungefär på samma nivå under samma period.

Nu har däremot Belgien gått in för en betydligt striktare linje.

- I ljuset av den senaste månadens siffror har de irakier som var på väg till Belgien inte sökt sig till vårt grannland Frankrike, i stället har många av dem tagit sig till Norden, möjligen till Finland, konstaterar Dirk Van Den Bulck.

Olika bedömningar om läget i Bagdad

Belgien men också Sverige anser till skillnad från Finland att det är säkert att skicka tillbaka flyktingar till Bagdad.

Finland anser för tillfället att alla som kommer från Bagdad är berättigade till internationellt skydd. Men den finländska säkerhetsbedömningen av Irak uppdateras som bäst och riktlinjerna kan komma att stramas åt.

Sedan början av året har 12 200 irakiska flyktingar ansökt om asyl i Finland. De allra flesta i september, då 9000 irakier sökte asyl i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes