Hoppa till huvudinnehåll

EU inleder operation mot människosmuggling

Italienska kustbevakningen under en räddningsoperation i Medelhavet 19.9.2015.
Den italienska kustbevakningen deltog i en räddningsoperation den 19 september 2015. Italienska kustbevakningen under en räddningsoperation i Medelhavet 19.9.2015. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI kustbevakning

EU inleder idag en militäroperation med målet att gripa människosmugglare och konfiskera deras fartyg på Medelhavet. Hittills har EU fokuserat på övervaknings, gränsbevaknings - och räddningsuppdrag.

EU godkände operationen Sophia i september. Tillsvidare får militären inte utföra operationer i libyska territorialvatten utan måste hålla sig på internationellt vatten.

Sex militärfartyg från Italien, Frankrike, Storbritannien, Spanien och Tyskland finns redan på plats utanför Libyens kust och minst tre fartyg till från Storbritannien, Belgien och Slovenien ska under oktobermånad anlända till Medelhavet.

Förutom fartygen kommer också fyra flyg och drygt 1 300 soldater att delta i operationen. Operationen Sophia ska ledas från Rom, enligt uppgifter från BBC. Den första delen av operationen inleddes i juni och gick ut på att följa med och kartlägga de rutter människosmugglare använder sig.

130 000 människor uppskattas ha gjort den farliga resan över Medelhavet i år. Fler än 2 700 människor har drunknat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes