Hoppa till huvudinnehåll

Karleby kan polisanmäla trädfällare

En gran som ligger på marken. Grenarna är brutna. Grön natur i bakgrunden.
Arkivbild. En gran som ligger på marken. Grenarna är brutna. Grön natur i bakgrunden. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström gran,skog,Nordsjö, Helsingfors stad,kvistig

En privatperson har fällt sex stora träd på Karleby stads mark. Nu kan han polisanmälas.

I mitten av september uppdagades att en invånare i Halkokari har fällt sex granar utan lov. Granarna har sågats av på 10-11 meters höjd.

- Det är katastrof om alla går och kapar stadens träd utan straff, säger Carl-Göran Henriksén (SFP) som är viceordförande i stadsstrukturnämnden.

Nämnden föreslår att mannen polisanmäls.

- Utan vidare, man får inte göra så där, vi kan inte godkänna det, säger Henriksén.

Kapade träden på mitten

Det aktuella området finns nära Roskaruka och skidspåret där. Staden gjorde en gallring där förra vintern. Mannen som högg stadens träd ansåg att hans önskemål inte hade beaktats.

- 90 procent av ägarna var nöjda. Men han påstod att staden inte tagit bort lika många träd bakom hans hus. Men de har räknat stubbar, och det är lika många där.

Vad tycker du om sättet, att kapa träden vid 10 meters höjd?

- Jag vet inte vad jag ska säga, det är ganska skojigt sätt att göra det på.

Träden som fällts är mellan 60 och 70 år gamla, och höjden var kring 18 meter. Enligt staden var de i bra skick och utgjorde ingen fara för tomtägaren.

Staden kommer att ta bort resten av träden.

Stadsstrukturnämnden föreslår för byggnads- och miljönämnden att mannen ska polisanmälas. Han ska också ersätta skadan åt staden.

Det är i det här skedet oklart hur stor summa det kan handla om.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten