Hoppa till huvudinnehåll

Nagu gör sig redo att ta emot asylsökande

Viveca Smeds-Aalto och Raili Svahnström ställer upp som frivilliga då flyktingarna anländer till Nagu
Viveca Smeds-Aalto och Raili Svahnström önsker de asylsökande välkomna till Nagu. Viveca Smeds-Aalto och Raili Svahnström ställer upp som frivilliga då flyktingarna anländer till Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus viveca smeds-aalto

I Nagu gör man sig redo att ta emot de asylsökande som väntas till orten nästa vecka. Just nu pågår insamling av hygienartiklar.

Hotell Strandbo i Nagu ska bli en tillfällig flyktingförläggning. Nästa vecka väntas uppemot hundra asylsökande anlända till orten och arbetet för att ta emot dem pågår som bäst.

Arbetet bygger på att frivilliga ställer upp och det har också många Nagubor gjort.

Många vill hjälpa till

En av dem är Viveca Smeds-Aalto som jobbar vid skärgårdsbokningar och ombudsposten i Nagu. Där håller man som bäst på att samla ihop hygienartiklar.

- Eftersom vi ännu inte vet vilka som kommer satsar vi på hygienartiklar i det här skedet, säger Smeds-Aalto.

Insamlingen körde igång i måndags men ännu behövs allt från deodoranter, tvål och tandkräm till rakhyvlar. Skärgårdsbokningar har öppet vardagar klockan 8-17 och på fredagar till klockan 16.30. Insamlingen pågår till måndag 12.10.

Hotell strandbo i Nagu
Hotell Strandbo i Nagu blir en tillfällig flyktingförläggning. Hotell strandbo i Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus hotell strandbo i nagu

Enligt Yvonne Nymalm-Rejström från Röda Korset i Nagu har intresset för att hjälpa varit stort. I nuläget har 45 skärgårdsbor anmält sig som frivilliga.

- Vi vet ännu väldigt lite om vem som kommer och det är därför svårt att säga vad som behövs. Vi vet till exempel inte om vi ska samla vinterkläder till män eller leksaker till barn. Därför håller jag nu på att samla ihop en lista med människor redo att hjälpa till då vi vet vilka som kommer, säger Nymalm-Rejström.

En av de frivilliga som anmält sig redo att rycka ut om det behövs hjälp är Nagubon Raili Svahnström.

- Vi måste tänka oss in i deras situation och tänka på hur vi själva skulle vilja bli bemötta. Vi ska ta emot dem med värme, säger Svahnström.

Vill ta emot de asylsökande med öppna armar

Motsvarande förläggningar är aktuella runt om i regionen. Till exempel i Halikko i Salo har känslorna gått heta. Där meddelade en grupp invånare att de kommer att patrullera på gatorna runt förläggningen. Några motsvarande reaktioner väntar sig inte de frivilliga i Nagu

- Det finns säkert de som muttrar bakom ryggen men jag tror inte de asylsökande kommer att möta fientlighet öga mot öga säger Viveca Smeds-Aalto.

- Jag hoppas vi kan vara mänskliga här i skärgården och ta emot de som kommer med öppna armar, säger Raili Svahnström.

I nuläget ser det ut som att över hundra asylsökande är på väg till Nagu men vilka de som kommer är att klarna först när samtalet kommer från Torneå att de är på väg, berättar Yvonne Nymalm-Rejström. Det enda man nu vet är att hotell Strandbo i Nagu ska stå redo att ta emot asylsökande den 15 oktober nästa vecka.

De som vill ställa upp som frivillig kan kontakta Yvonne Nymalm-Rejström på nummer 040-720 84 35 eller anmäla sig via Nagu Röda Kors Facebook-sida. På tisdag den 13 oktober ordnas också kursen Nykomlingens vän och stöd i Nagu.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland