Hoppa till huvudinnehåll

Syrien inledde markoffensiv med ryskt stöd

Syriska regeringsstyrkor har inlett en markoffensiv mot rebeller i provinserna Hama och Idlib i nordvästra Syrien. Ryssland angriper samtidigt rebeller från luften och krigsfartyg i Kaspiska havet.

Den syriska armén har angripit minst fyra olika rebellkontrollerade städer och samhällen med artilleri och missiler medan Ryssland samtidigt bombar rebellställningar längs Syriens viktigaste motorväg som löper från Damaskus upp mot norr.

Ryska jaktplan angrep minst fyra olika mål i provinsen Hama, tre mål i grannprovinsen Idlib och även rebellställningar i Aleppo, enligt det Syriska Mänskorättsobservatoriet.

-Det finns inte ännu uppgifter om att regeringsstyrkor skulle ha ryckt fram, men flygattackerna har riktats mot rebellbaser och -fordon, säger observatoriets chef Rami Abdulrahman som stöder sig på ett nätverk av aktivister inne i Syrien.

Abdulrahman säger att det är första gången som regeringen koordinerar markoffensiven med det ryska flygvapnet.

Ryssland har dessutom angripit Islamiska staten IS med 24 kryssningsmissiler från 4 fartyg i Kaspiska havet, uppgav försvarsminister Sergei Shoigu på onsdagen.

Ryssland deltar inte med markstyrkor

Offensiven i Hama och Idlib utförs av syriska styrkor som får stöd av styrkor från den libanesiska Hizbollahmilisen.

Inget tyder på att Ryssland eller Iran skulle delta med styrkor på marken, tillägger Abdulrahman.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade nyligen att hundratals iranier och shiamuslimer från Irak har strömmat in i Syrien inför en väntad markoffensiv mot rebellerna som i år har ryckt fram i Hama och Idlib.

Ryssland inledde flygangreppen i Syrien förra veckan och största delen av attackerna har drabbat rebeller i provinserna Idlib, Hama och Latakia där Islamiska staten IS inte är särskilt stark.

Attackerna har däremot riktats mot al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra och islamistgrupper som Ahrar al-Sham som kontrollerar en stor del av nordvästra Syrien.

Ryssland meddelade sent på tisdag kväll att man hade angripit Islamiska staten i provinserna Damaskus, Idlib, Latakia och i staden Deir Ezzor i östra Syrien.

USA vägrar samarbeta med Ryssland

USA meddelade på onsdagen att man inte tänker samarbeta med Ryssland i Syrien, eftersom den ryska strategin är inte kommer att fungera.

-Vi är inte beredda att samarbeta med en strategi som vi ser som tragiskt felaktig, säger USAs försvarsminister Ashton Carter.

Carter har kritiserat Ryssland för att det inte har angripit Islamiska staten med samma iver som andra, mer moderata rebellgrupper.

-Det vi är redo att göra är att fortsätta med grundläggande tekniska diskussioner för prfessionella säkerhsprocedurer för våra piloter. Det är det konstaterade Carter.

Ryssland anklagar USA för bristande vilja att kämpa mot "terrorister i Syrien", efter Carters besked.

USAs allierade Turkiet har för sin del kallat den ryska ambassadören till det turkiska utrikesministeriet för tredje gången på mindre än en vecka, för att protestera mot ryska kränkningar av turkiskt luftrum.

Turkiet klagade på onsdagen över att luftvärnsbatterier i Syrien har trakasserat turkiska militärplan vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Turkiet gav inga närmare detaljer om hur turkiska plan har störts eller vem som bär ansvaret för luftvärnsbatterierna på den syriska sidan om gränsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes