Hoppa till huvudinnehåll

Tjänstemännen flyttade ut bland invandrarna i Vanda

Rekordmånga flyktingar kommer till Finland och snart ska många av dem bli en del av vårt samhälle. Samtidigt provar man i några förorter i Vanda på nya sätt att hjälpa invandrare med integration.

I projektet har några tjänstemän lämnat sina kontor vid TE-centralen och stadens socialverk och tagit sig ut bland folk i förorterna Håkansböle och Västerkulla. Tiina Kentta och Suvi Lindén hjälper invandrare med arbetssökning, dagisplatser, språkkurser, hobbyer för barnen och vardagliga problem.

I dag tittar Khalida Yasin från Kurdistan, Irak in och får en hjärtlig kram av Tiina Kentta. Khalidas son fyller snart två år och nu vill hon ut i arbetslivet. Tiina har hjälpt henne att söka jobb vid en asylmottagning som kunde dra nytta av Khalidas kunskaper i sju språk.

Khalidas son fyller snart två år
Khalidas son fyller snart två år. Khalidas son fyller snart två år Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle khalidas son fyller snart två år

- När Tiina och Suvi är här så behöver man inte köa. De hjälper och säger vart man ska ringa, vem man ska tala med och det gör inget om man pratar lite knagglig finska - de har all tid i världen, säger Khalida som hoppas att också andra förorter i Vanda ska få samma service.

Det känns bra att vi kan hjälpa dem ut i arbetslivet.― Projektarbetare Tiina Kentta

Det ettåriga projektet har pågått sedan i våras och tack vare det har flera invandrare hittat ut i arbets- eller studielivet. Tröskeln kan vara hög för en invandrare att besöka TE-centralen, men att sticka sig in i en liten föreningslokal som ligger vägg i vägg med den lokala pizzerian, känns inte lika svårt.

- Det finns flera invandrare därute som är väldigt duktiga och språkkunniga och det känns så bra att vi kan hjälpa dem ut i arbetslivet, säger Tiina Kentta, projektarbetare på "Kotouttamisen tsemppari" från Vanda stad.

Tiina Kentta
Tiina Kentta vill hjälpa invandrare ut i arbetslivet. Tiina Kentta Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle tiina kentta

Integrationsköer i Vanda

Flera liknande projekt kan behövas i Vanda under de kommande åren. Biträdande stadsdirektör, sannfinländaren Jaakko Niinistö räknar hastigt att det på två år kan flytta in tiotusen nya invånare till Vanda. Han menar att mångkulturaliteten blivit en del av Vanda och hela Finland, men volymerna för med sig utmaningar.

Man kan inte skuffa över allt ansvar på kommunerna.― Biträdande stadsdirektör

- Det blir en utmaning att hitta bostäder, jobb och att få språkutbildningen att löpa, säger Niinistö.

Han tycker att det är oskäligt att familjer som fått asyl har tvingats vänta i åtta månader för att få språkundervisning enligt statens integrationsprogram, och hoppas att staten ska inse allvaret. Tilläggsresurser behövs.

- Jag är övertygad om att statsmakten har förståelse för att man inte kan skuffa över allt ansvar på kommunerna, säger Niinistö.

Gott om utrymme i Vanda

Också Farhia Abdi från Somalia tycker att det är viktigt att se till att språkundervisningen fungerar för alla nya finländare. Hon kom till Finland för snart sju år sen och känner sig nu hemmastadd i Håkansböle, den mest invandrartäta förorten i Vanda. Det finska språket och arbetslivet har varit grundpelarna i hennes integration.

- När man kommer till ett nytt land är det mycket viktigt att lära sig språket, annars kan man inte gå någonstans, prata med läkare, lärare eller poliser säger Farhia.

Farhia Abdi
Farhia Abdi tycker det är viktigt att lära sig språket. Farhia Abdi Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle integration

Farhia har arbetat med bland annat städ- och diskjobb och i dag jobbar hon som personlig assistent. Hon tycker att hon själv lyckats bli en del av samhället. Nu är det dags att integrera barnen som kom till Finland betydligt senare på grund av en lång asylprocess. Där får hon hjälp av damerna på "Kotouttamisen tsemppari" -projektet.

- Tiina har hjälpt mig med att hitta intressen åt barnen. Basket och simning verkar fungera bra, säger Farhia och välkomnar alla nya invånare till Vanda.

- Det finns gott om utrymme här i Vanda, välkomna hit bara, säger Farhia.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes