Hoppa till huvudinnehåll

Unga bjöd upp äldre till dans

Äldreveckan till ära bjöd närvårdarstuderande upp äldre till dans. Båda parterna var belåtna och tacksamma i varandras sällskap. De äldre dansade med ett leende på läpparna och de unga fick praktisk erfarenhet.

Tonerna till ”En gång jag seglar i hamn” ljuder i salen i Brandkårshuset i Borgå. Dansgolvet är fullt av dansande par. På deras läppar vilar ett leende.

Dansgolvet är fullt av dansande par.
Närvårdarstuderande bär en väst med texten Kummina vanhuksille - Fadder till en äldre. Dansgolvet är fullt av dansande par. Bild: Yle/Lone Widestam vals

Jag ska opereras i morgon så jag tar ut allt av den här dagen, berättar Margitta Nordström.

- Jag dansar nu så jag glömmer bort morgondagen för en stund.

Bredvid henne sitter Pertti Onnela. De har tagit en kort andningspaus från dansandet. Han blir tårögd då Margittas operation kommer på tal, han ska stiga upp klockan fyra nästa dag för att föra henne till sjukhuset. Operationen är rätt allvarlig och Margitta berättar att det kan ta upp till ett år innan hon blir återställd och kan röra sig normalt.

Flera dansande par
Flera dansande par Bild: Yle/Lone Widestam sällskapsdans

Men som sagt, det är morgondagens bekymmer. Pertti Onnela anser att det inte kan bli mycket bättre än så här. Dans är hans och Margittas gemensamma intresse, de brukar dansa tillsammans minst en gång i månaden. Att komma till brandkårshuset och dansa var självklart.

- Det är väldigt fint att unga tar hand om de äldre på det här viset och att alla, också de i rullstol får möjlighet att dansa, säger Margitta Nordström.

Äldre par dansar och myser
Äldre par dansar och myser Bild: Yle/Lone Widestam äldreveckan

Bättre än att lära sig i klassrum

Yrkesskolan Point College och Borgå stad har tillsammans organiserat en fadderverksamhet för äldre. En gång i veckan besöker närvårdarstuderande de äldre.

- Vi brukar promenera tillsammans, läsa, spela, steka plättar och göra sådant som de äldre vill göra, berättar Siiri Savola som studerar till närvårdare.

Studerande Siiri Savola dansar med en äldre dam
Studerande Siiri Savola tycker det är skönt att se då de äldre tycker om evenemanget och njuter Studerande Siiri Savola dansar med en äldre dam Bild: Yle/Lone Widestam gammal och ung

Projektet har fått lysande respons både bland de äldre, de studerande och de äldres anhöriga, berättar lärare och projektkoordinator Seija Ruotsalainen-Karjula.

- De studerande tycker om när studierna är mer praktiska och de äldre njuter av sällskapet.

Dans och musik är en fröjd för själen

Det är roligt att vi äldre får komma hit och dansa, berättar Mirja Korkolainen. Jag mår så bra just nu.

Mirja Korkolainen dansar med lärare från Point College
Mirja Korkolainen stortrivs på dansgolvet. Mirja Korkolainen dansar med lärare från Point College Bild: Yle/Lone Widestam korkolainen

- Efter kriget brukade jag dansa tre gånger i veckan. Jag var väldigt social och tyckte om att delta i de program som då ordnades, berättar Korkolainen.

På frågan vilken musik som faller damen i smaken svarar hon att det inte spelar någon roll.

- Huvudsaken att jag får dansa.

De svenska pensionärsföreningarna i Borgå stod för arrangemangen. Den riksomfattande äldreveckan pågår hela den här veckan. Här finns information om det som händer:
i Borgå, i Lovisaoch i Sibbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland