Hoppa till huvudinnehåll

Amanda Mylläri: Stress är vår vardag

Medeltal, vitsord och skala är det enda man hör och tänker på i min klass när det snart ska vara prov. Alla flaxar omkring och stressar upp varandra före provet. Ibland frågar man nästan hysteriskt om någon ännu snabbt kan förhöra dig.

Ända sedan jag började i min nuvarande klass har stressen för att få bra vitsord varit oerhört stor. Jag går i musikklass där alla elever är väldigt sociala och trevliga men alla har också höga ambitioner.

Amanda Mylläri
Amanda Mylläri går i nian. Amanda Mylläri Bild: YLE/Heidi Grandell-Sonck amanda mylläri

Ibland känns det som om det inte handlar så mycket om vitsord i sig utan om tävlingen. Den som får sin 10 i sitt matteprov får i den stunden vara överlägsen och njuta av att vara bäst. Det är ju det vi alla vill.

Man får alltid höra av lärarna hur ambitiösa vi är och hur bra det igen har gått på provet.

Inom mig skapar till och med sådant där beröm stress som bubblar hela tiden under ytan.

Det känns som om normen är att vara bäst, men det är det ju det naturligtvis inte och det är inte ens möjligt att konstant komma hem med toppbetyg. Tyvärr kan jag bara inte göra det fast det skulle vara underbart.

För givetvis sitter stress i huvudet på oss, men jag tror nog starkt på att det är något som skapar den.

När jag gick i lågstadiet brukade jag läsa till prov helt i ångest. Jag kommer starkt ihåg hur jag verkligen ville lära mig inför livet och inte bara för provet. Hur jag ville förstå varenda liten detalj.

Min mamma måste ofta säga till mig att det inte gjorde något om provet gick dåligt och att vi skulle ha stor fest om jag misslyckades.

Nu förstår jag att skolans syfte är att lära eleverna på vilka sätt man kan lära sig och att poängen inte egentligen är att komma ihåg 10 olika mossarter utantill.

Fast jag naturligtvis har lärt mig många sätt att läsa till prov under alla dessa år jag har gått i skola, känns det ändå som att provläsning alltid skjuts upp till sista kvällen. Jag vet att det skulle underlätta min stress om jag skulle förbereda mig lite bättre. Men det roliga är att de gånger jag verkligen bestämmer mig för att ta det lugnt och bara göra mitt bästa, går proven som bäst.

Man skulle tro att alla lärare älskar oss för att vi får så höga vitsord men detta är inte alls sant.

Vi är högljudda, har mycket åsikter och är verkligen inte blyga av oss.

Fast vi får mycket beröm av lärare säger det också ofta saker som ”vad skall jag göra med er”. Inte värst upplyftande men jag förstår nog lärarna. Jag har gått nu i tre olika skolor och också i andra klasser några år och ingenstans har det varit likadant som i min klass nu.

I de andra klasserna har det alltid varit vissa som inte bryr sig, vissa som är ensamma, vissa som är populära och vissa som är just mittemellan. I min nuvarande klass är det absolut inte så. Alla kämpar för det bästa betyget och vi är alla extroverta. Jag tror att det är därför min klass är så stressig.

En livlig klass är en rikedom men också en börda. Det bästa sättet att klara sig är inte att sörja utan att skörda.

Amanda Mylläri går i nian och är praoelev på Svenska Yle

Här kan du lyssna på hela programmet Familjeliv som handlar om skolstress.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP