Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens president riskerar riksrätt för brott mot skattelagar

President Roussef
President Roussef Bild: EPA / Fernando Bizerra Jr. roussef,Dilma Rousseff

Brasiliens regering har gjort sig skyldig till skattebrott då den tog pengar från centralbanken för att täcka ett budgetunderskott.

En federal domstol i Brasilien beslöt enhälligt att president Dilma Roussefs regering har brutit både mot lagar om bokföring och mot landets skattelagar då den använde medel från centralbanken för budgeten.

Domstolens beslut är inte juridiskt bindande men den väntas påverka parlamentets beslut om huruvida Roussef har brutit mot landets lagar och om hon skall ställas inför riksrätt.

Oppositionen som leds av av det socialdemokratiska partiet har krävt att man inleder en utredning som kan leda till att presidenten dras inför riksrätt.

Den socialdemokratiska ledaren Aècio Neves förlorade presidentvalet för drygt ett år sedan då Roussef återvaldes med knapp marginal.

Det är också möjligt att presidentvalet ogiltigförklaras om det visar sig att Roussef har använt olagliga medel för sin valkampanj, något som presidenten bestämt förnekar.

Brasilien har i år skakats av omfattande protester över hela landet mot regeringen och Roussef som har varit inblandade i flera stora mutskandaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes