Hoppa till huvudinnehåll

Den döende dandyn nu i Åbo

Nils Dardel (1888–1943) Den döende dandyn
Den döende dandyn av Nils Dardel. Nils Dardel (1888–1943) Den döende dandyn Bild: Moderna Museet den döende dandyn

Utställningen Nils Dardel och den moderna tiden är höstens storsatsning på Åbo konstmuseum. Utställningen är den första mer omfattande utställningen av Nils Dardels verk i Finland.

Nils von Dardel, som levde 1888-1943, är ett av de allra största namnen inom den moderna konsten i Sverige. Trots det är han ingen modernistisk konstnär, men kan heller inte klämmas in i någon annan av tidens ismer.

Han tog intryck från många av sin samtids konststilar och inspirerades i sitt måleri av de många och långa resor han företog sig under 1900-talets första årtionden. Enklast blir det att tala om dardelism.

En dröm går i uppfyllelse

Åbo konstmuseums chef Kari Immonen säger att det i många år har varit en dröm att få en Dardelutställning till Åbo. Den här utställningen är en mer begränsad sammanställning av de utställningar som har hållits i Stockholm och Malmö. Men den här utställningen är mer fokuserad.

Med på utställningen i Åbo finns också museets egen Paranoikern. Bakgrunden till att den tavlan finns i Åbo är att museet år 1928 ordnade en utställning med svensk konst, där 40 konstnärer ställde ut nästan 400 verk.

Nils Dardel var med som medlem i en grupp som kallades Falangen. Professor Alma Söderhielm, som kände Nils Dardel och uppskattade hans konst, övertalade kommerserådinnan Ellen Dahlström att köpa Paranoikern.

Förmodligen tyckte Ellen Dahlström inte så mycket om Nils Dardels konst men litade på Alma Söderhielms vision om vad som är bra konst och skänkte sedan tavlan till museet.

Kari Immonen anser att Paranoikern är ett av de mest ikoniska och viktigaste verk av nordiska konstnärer som finns i museets samlingar.

"Jag kan och ska bli en stor målare och en vacker människa vars blick är ren"

Eftervärlden kan konstatera att så blev fallet och stilistiskt rörde sig Nils Dardel mellan olika stilar. Dardelkännaren John Peter Nilsson, som är chef för moderna museet i Malmö, kallar Dardel en modern konstnär men att han inte är modernist.

Nils Dardel ingick i den grupp, De åtta, som införde modernismen i den svenska konsten, men lämnade snart den gruppen. Inom några år fick man sedan se en helt annan Nils Dardel och alla de här stilarna kan nu ses i Åbo konstmuseum.

Många av Nils Dardels målningar är väldigt gripande och betraktaren kan många gånger själv tänka sig vilken historia som berättas. Själv var Nils Dardel förtegen om historierna bakom målningarna och skulle ha kommenterat vilken tolkning som helst med "eller så är det tvärtom".

Döden ständigt närvarande

John Peter Nilsson påpekar att döden ständigt var närvarande hos Nils Dardel. Han hade som ung drabbats av scharlakansfeber, vilket ledde till livslånga hjärtproblem.

Hjärtproblem fanns det också i själslivet och till exempel den mycket kända Den döende dandyn kom till efter att Nils Dardel ratats av familjen Wallenberg då han ville gifta sig med Nita Wallenberg.

Denne dubiöse yngling ansågs inte passande för Wallenbergs dotter och på köpet fick han en utskällning då han framförde sitt frieri.

I den sista versionen av tavlan håller den döende dandyn i en liten handspegel, medan han i de tidigare versionerna höll i en solfjäder, som vad den tidens regnbågsflagga. Nils Dardel själv var både dandy och bisexuell.

Om döden tidigare verkat skrämmande verkar det i tavlan Dödens domestiker vara något som Dardel accepterar att oundvikligen måste komma. Tavlan är målad 1933 då han skilt sig och i övrigt också levt ett rätt hårt liv. Det var tio år före hans död.

Det man ser på tavlan är hur Nils Dardel tar sig en dödens sup tillsammans med tre franska begravningsentreprenörer. John Peter Nilsson påpeka att han här ser väldigt harmonisk och till och med glad ut.

Pär Lagerkvist lär ha sagt "det blir mycket tråkigare här nere, men mycket roligare där uppe" efter att Nils Dardel hade dött. John Peter Nilsson berättar att det på Dardels gravsten finns en John Blund i relief, vilket indikerar tanken på att han bara ligger och sover här en stund.

Läs också