Hoppa till huvudinnehåll

Den litterära långdansen, eller vem blev nobbad?

kulturredaktör Anna Dönsberg
kulturredaktör Anna Dönsberg Bild: Marit Lindqvist anna dönsberg

Missnöjets vinter är över. I den finlandssvenska sagan har mumintrollen flyttat och bytt dal.

Länge var alla väldigt arga och sura över det lilla och fattiga hus de tvingats tränga in sig i. Ett hus där knapphetens råkalla vindar blåste in i knutarna. Sedan kom brorsdottern med skatten och sade: Vi bygger ett nytt hus! Fint sade alla trollen och vandrade iväg till den nya dalen med det nya huset.

Marknaden och Kulturen ställdes emot varandra hösten 2011 då de två anrika förlagen Schildts och Söderströms fusionerades. Söderströms styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh fällde sin olyckliga kommentar där han jämförde författarna med Lindex-kunderna som det inte fanns någon anledning att tillfråga när företaget köptes upp av Stockmann. Den kommentaren tvingades han sedermera förklara, men det var som om samlevnaden mellan de två förlagen började på fel fot.

"An offer you cannot refuse"

Författarna knotade men hölls kvar. En del av dem hävdade dock att fusionen hade de väntat på i många år… Några bildade egna små förlag, men finanser till att slå på stort fanns inte. De flesta kunde välja mellan att ge ut på eget förlag eller på det stora förlaget. Det var inte ett riktigt val, inte om man vill ha så många läsare som möjligt.

Så började en plågsam tid av samarbetsförhandlingar och flera fick gå. Den litterära chefen byttes ut mot sin vilja och ingen verkade riktigt nöjd. Jo, vi läsare var nog nöjda. För trots all turbulens lyckades förlaget ge ut fina böcker. Vi vet ju inte vem som nobbades eller vilka pärlor vi gick miste om. Men nog kändes det som om det finlandssvenska rummet hade blivit mindre, trängre.

En strålande framtid är vår

Nu dyker då brorsdottern med skatten upp. Sophia Jansson, arvtagare till Mumin-rättigheterna tar på sig rollen som mecenat och grundar Förlaget (får ett förlag heta så?). Det är hedervärt och säkerligen mycket välkommet bland författarna. Vem som har tillfrågats och hur den processen gått till vet jag inte. Jag kan bara hoppas att det inte återigen finns författare som känner sig som om de plockades eller lämnades kvar på hyllan utan att bli tillfrågade.

För det verkar lite som om Sets fått besked om förlagsbytet lite så där som man blir dumpad per SMS. ”Hejdå och tack för fisken” som det heter i Liftarens guide till galaxen. Vilka känslor det här väcker bland dem på förlaget som redan fått gå igenom en ganska hård mangling kan jag bara föreställa mig.

Har Marknaden nu alltså bevisat att Marknaden har rätt? Två blir en, blir återigen två. Nytt kapital har strömmat in och läsaren kan skörda frukterna? Låt oss hoppas att det finlandssvenska rummet blir rikare vad dialog och nya idéer anbelangar. För det vore riktigt illa om det förlaget som antog Tove Janssons böcker efter att Söderströms nobbat dem nu ska gå under i form av Schildts & Söderströms. För i så fall har trollen bara bytt dal….