Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund: Sannfinländarna måste profilera sig i regeringen

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Göran Djupsund (Arkivbild) Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord. Bild: Yle/Anna Ruda Göran Djupsund,statsvetare

Historiskt, man får gå tillbaka säkert 20 år för att hitta så här stora förändringar som har skett under en månad. Så här kommenterar professorn i statsvetenskap Göran Djupsund Sannfinländarnas ras i Yles opinionsmätning.

Vad beror det här raset på?

- Man måste fundera på vad som hänt denna månad när de här förändringarna har inträtt. Det är två saker, dels har vi haft flyktingströmmen, som många uppenbarligen tror står bakom raset. Sedan har vi haft de kraschade förhandlingarna om samhällsfördraget, och som efterföljd det paket som regeringen lanserade som en kompensation för att samhällsfördaget rasade samman, ett ganska tufft program. Jag tror själv att det mera hänger samman med regeringens paket.

Magnus Swanljung
Magnus Swanljung intervjuade Göran Djupsund i Aktuellt 17. Magnus Swanljung magnus swanljung

Känner sig Sannfinländarnas väljare svikna av regeringen?

- Tillspetsat kan man säga att Samlingspartiets väljare i stort sett är nöjda med regeringen. Centerpartiets väljare är för det mesta nöjda. Sannfinländarnas väljare är de som är mest missnöjda. Det finns tydliga indikationer i den här undersökningen på att det är traditionella manliga arbetare och fackföreningsmedlemmar som nu har lämnat Sannfinländarna, medan den grupp som ökat hos SDP är dessa samma manliga arbetare. Jag tror att det ökade stödet för socialdemokratin mera är ett stöd för facket och Lauri Lyly och deras positioner i förhandlingarna än direkt för partiordförande Antti Rinne, men det spiller över på partiet på ett positivt sätt.

Ett missnöje syns också i partiets kärna, inte bara hos väljarna. I måndags krävde Sannfinländarnas tredje vice ordförande Sebastian Tynkkynen att partiet omvärderar sin regeringsmedverkan. Hur tror du att sådana här siffror påverkar partiets roll i regeringen?

Ökade stödet för SDP mer ett stöd för facket och Lauri Lyly― Göran Djupsund

- Jag tror inte på att man börjar överväga att lämna regeringen. Hela ledningsgarnityret har mer eller mindre kollektivt och gemensamt stått bakom en regeringsmedverkan och en rundringning till partidistriktenas ordförande i veckan visade att 10 av 12 av dem tyckte att man ska sitta kvar i regeringen. Men man söker väl sätt att profilera sig inom regeringsarbetet på ett sätt som skulle tilltala de sannfinländska väljarna.

Du tror på lite bångstyrigare sannfinländare i regeringen?

- Det tror jag utan vidare. Deras minister Hanna Mäntylä som ansvarar för socialministeriet och som har på sin lott har att skära ned kraftigt på socialsidan, kommer en dag att tvingas konkretisera vad de här nedskärningarna innebär. Då kan Sannfinländarna räkna med att deras understöd ytterligare eroderar. Någon motvikt, som ur partiets synvinkel är bra för deras väljare, måste de komma med. Vad det här kan vara vet jag inte, men det blir nog tajtare inom regeringen när Sannfinländarna måste profilera sig.

Läs också