Hoppa till huvudinnehåll

Esa-Pekka Salonen står vid ett vägskäl

Dirigenten och kompositören Esa-Pekka Salonen funderar på att göra en stor förändring i sitt liv. I en intervju för Svenska Yle avslöjar Salonen att han överväger att tacka nej till framtida erbjudanden att jobba som chefsdirigent.

Salonens kontrakt med London Philharmonia Orchestra går ut våren 2017. Ledningen för Londons filharmoniker har erbjudit honom ett förlängt kontrakt, men han har tillsvidare tackat nej.

- Jag håller på att planera min framtid. Den stora frågan för mig är om jag kan behålla en titel som chefsdirigent. Det finns ett så stort tryck nu vad gäller mitt komponerande och jag har många projekt som är väldigt intressanta, säger han.

- Det är kanske är dags att lägga av. Inte med dirigerandet, men med sådana här titlar som binder mig ett antal veckor per år. Det handlar också om en massa utommusikaliska saker. Olika plikter som penninginsamling och administration.

Salonen är ny huskompositör för New York Philharmonics

Esa-Pekka Salonen har för närvarande många järn i elden. Utöver jobbet som chefsdirigent för London Philharmonia Orchestra fungerar han också som huskompositör för New York Philharmonics. Han medger att det har varit knepigt att få tiden att räcka till.

- Det har hela tiden varit en utmaning att få det att fungera på ett vettigt sätt. Så jag inte dör i processen. Jag dirigerar endast sex månader om året. Resten använder jag till att komponera och det så kallade livet, säger han till Svenska Yle under ett av sina besök i New York.

Vill höja den nutida musikens profil

Salonen inledde sitt värv som huskompositör för New Yorks filharmoniker i slutet av september. Under de tre år han kommer att figurera i New York har han och hans verk en väldigt hög profil vid Philharmonics högsäte Lincoln Center i korsningen mellan Broadway och 65th street.

- De spelar i stort sett alla mina orkesterverk under tre år. Dessutom så skriver jag två nya verk till orkestern. Ett orkesterverk som skall uppföras nästa år i juni. Sedan skall jag också komponera en cellokonsert som uppförs 2017.

- Dessutom hjälper jag till med programplaneringen och fungerar som programvärd för ny musik som uppförs i olika lokaler runtom staden. Det ligger väldigt mycket i mitt intresse att höja den nutida musikens profil.

Ny situation för Salonen i New York

Att Salonens verk, till exempel L.A. Variations, kommer att uppföras i New York under ledning av bland andra Alan Gilbert är något av en ny situation för den finländska stjärndirigenten. Han dirigerar nämligen oftast sina verk själv.

- I de flesta fall är det en väldigt intressant och stimulerande upplevelse. Jag lär mig nya saker och får distans till min egen musik. Men det har hänt att jag suttit där och svurit och tänkt att det låter illa. Det är smällar man får ta som tonsättare. Man kan inte kontrollera verkets öde. Det är som med barn då de växer, konstaterar Salonen.

Hans senaste verk Karawane kommer också att uppföras i New York. Karawane har spelats fyra gånger tidigare och Salonen ser fram emot att se verket uppföras för första gången utanför Europa.

- Det blir väldigt spännande. Det är ett stycke som kräver en absolut rytmisk precision och den här orkestern har ju det.

Salonen är säker på att Finland kan lösa sina problem

Salonen har fortfarande starka kopplingar till Finland. Han semestrar i den östnyländska skärgården varje sommar och under övriga årstider försöker han hälsa på sin 87-åriga mor så ofta som möjligt.

Men han har bott utomlands sedan slutet av 80-talet och han anser att det trygga och lite tråkiga Finland som existerade före millennieskiftet var en illusion.

- Vi kämpar nu med att definiera vår roll i det globala sammanhanget. Det har, som vi vet, inte varit helt smärtfritt. Det är klart att den problematiska perioden vi lever i just nu är en övergångsperiod. Det är inte så att detta skulle vara slutet på någonting. Jag ser det hellre som en början på något som är vårt nya liv i det globala sammanhanget. Jag är säker på att vi hittar lösningar till dessa problem.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.