Hoppa till huvudinnehåll

Frimärkets Dag firas igen, för sista gången?

Frimärkets dag 2015.
Frimärkets dag 2015. Bild: Posten / Brita Koskinen frimärkets dag

På fredag (9.10) är det igen dags för Frimärkets dag, men många filatelister undrar om det är sista gången. Temadagen firades i Finland första gången 2009, då man gav ut lokala frimärken och hade specialstämplar på postkontor runt om i landet.

Till en början var de lokala frimärksföreningarna med om Frimärkets dag, men föreningarna har svårt att hitta sin plats då allt fler postkontor dragits in eller flyttat till mindre affärslokaler.

Guy Grönblom berättar att Åbo Frimärkssamlareförening firar Frimärkets dag på posten i Västra Centrum, kontoret 20320 Åbo. I år ger man ut två frimärken, med motiven Åbo Hovrätt och Sibeliusmuseet.

- Frimärkets Dag har varit ett bra sätt att göra reklam för filatelin, men det finns planer på att minska antalet postkontor, så i Frimärkssamlareföreningen vet vi inget om nästa år. Vi är rädda för att det är sista gången.

Den andra föreningen i Åbo, Turun Postimerkkikerho, är inte alls med i år, eftersom det är för trångt för sådana här evenemang på huvudposten i Åbo.

Posten själv säljer nog lokala frimärken och har specialstämplar, men Finlands Filatelistförbund nämner inte ens dagen i sin egen kalender. Postens frimärke i Åbo är ett foto av Domkyrkan, taget av Brita Koskinen.

Idén till Frimärkets dag kommer från Österrike, där den första gången firades 1935.

Läs också