Hoppa till huvudinnehåll

"Missbruket kommer att synas mera i Hangö"

Hangö hvc, sliten 1970-talsbyggnad, i förgrunden en skylt med texten Terveyskeskus-Hälsocentralen.
Det finns många former av öppen vård för missbrukare i Hangö. Men de ersätter inte Katkon i Ekenäs. Hangö hvc, sliten 1970-talsbyggnad, i förgrunden en skylt med texten Terveyskeskus-Hälsocentralen. Bild: Yle/ Pia Santonen vårdavdelning

Den västnyländska avvänjningsenheten för missbrukare läggs ned 2016 eller 2017. Beskedet skapar oro i Hangö som har köpt mycket vård av Katkon i Ekenäs.

I framtiden får man avdelingsvård bara på psykiatriska vårdavdelningen eller på hälsocentralens vårdavdelning.

Nedläggningen av Katkon kommer på sikt att synas i gatubilden, tror en erfaren vårdare i Hangö.

- Efter någon tid kommer det säkert att synas. Det finns missbrukare som har svårt att klara av den öppna vården. Svårare fall har till och med svårt att klara av sluten vård. Det är osannolikt att de här klienterna uppsöker hjälp om den i framtiden ligger långt borta.

Det säger Kaarina Tynkkynen som jobbar med missbrukare i Hangö.

Tynkkynen är psykiatrisk sjukskötare och har jobbat inom mental- och missbrukarvården i Västnyland i flera decennier. Just nu finns hennes arbetsplats på hälsovårdscentralen i Hangö.

En kvinna i blåbrokig blus sitter och bläddrar i en tidsbokningskalender, på bordet finns dator, skrivare, papper, dekorationer.
Kaarina Tynkkynen har jobbat med missbrukare i decennier. En kvinna i blåbrokig blus sitter och bläddrar i en tidsbokningskalender, på bordet finns dator, skrivare, papper, dekorationer. Bild: Yle/ Pia Santonen kaarina tynkkynen

Skytteltrafik

Hangöbor har använt avvänjningsenhetens tjänster i grannstaden rätt flitigt. I fjol betalade Hangö för 760 dygn på Katkon till staden Raseborg som driver verksamheten. Alltid handlar det inte om nya kunder.

- Det är tyvärr också vanligt att man åker in och ut. Samma människor kommer igen då de först nyktrar till och sedan börjar dricka eller knarka på nytt, säger Tynkkynen.

Både missbrukarna och ämnena de använder ökar i Hangö

Hamnstäder har alltid varit kända för missbruk, så också Hangö. Men på senare år har missbrukarna blivit allt fler.

- De blir också allt yngre, berättar Tynkkynen.

Allt oftare är hennes kunder inte alkoholister utan blandbrukare som förutom alkohol missbrukar mediciner och använder regelrätta droger.

Amfetaminpåsar som beslagtagits av polisen
Amfetamin är vanligt i Hangö. Arkivbild. Amfetaminpåsar som beslagtagits av polisen Bild: Centralkriminalpolisen narkotikasmuggling

Tynkkynen räknar upp narkotika som används i Hangö: amfetamin, kokain, LSD, andra syntetiska droger. Det mycket starka läkemedlet Subutex hör heller inte till ovanligheterna i Hangö.

- Cannabis är så vanligt att många inte längre räknar det som en riktig drog, konstaterar hon.

Katkon kan det som andra inte kan

Tynkkynen beklagar att ett specialkunnande går i graven då Raseborgs avvänjningsenhet försvinner.

- Det är en förlust för regionen. Enheten har funnits i fem år och har under den tiden utvecklat sin verksamhet och sitt yrkeskunnande. De kan sköta avvänjningen av komplicerade fall där klienten missbrukar olika ämnen, förklarar hon.

Ingången till Raseborgs avvänjningsklinik i Ekenäs.
Avvänjningsenheten i Ekenäs har flyttat från hvc-huset (på bilden) till Ekåsen. Snart stänger den. Ingången till Raseborgs avvänjningsklinik i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen katkon

Att lappa hålet efter Katkon kan bli svårt.

- Hälsostationernas vårdavdelningar kanske inte är den rätta platsen för de här svåra fallen. De kan också sakna yrkeskunnandet som avvänjningen kräver.

Många typer av stöd i Hangö

Men Hangö stad har också reagerat på problemen. Det finns i dag en palett av öppenvårdstjänster för den som vill ha hjälp med sitt missbruk.

Kaarina Tynkkynen tar emot kunder på sin mottagning. Kön är inte lång, redan samma dag Yle Västnyland träffar henne skulle det finnas en tid. Hon och klienten kan diskutera hens problem och göra upp en plan för avvänjning.

Förutom Tynkkynen har Hangö stad anställt en annan psykiatrisk sjukskötare som jobbar främst med unga.

En gång i månaden finns det möjlighet att träffa en läkare som är specialiserad på missbruk.

Missbrukarvården har ett nära samarbete med psykiatrin. Missbruk och psykiska eller psykiatriska problem går ofta hand i hand. Det finns också möjlighet att träffa en familjeterapeut så att hela familjen kan få hjälp.

avvärjningsenhet för missbrukare, Raseborg
Hangö har satsat på öppen vård. Det finns bland annat grupper för kamratstöd. avvärjningsenhet för missbrukare, Raseborg Bild: Yle/Maria Wasström avvärjningsenhet

Hangö har också flera grupper för kamratstöd: en AA-grupp för alkoholister, en NA-grupp för drogmissbrukare, en grupp för anhöriga till missbrukare.

Dagtid kan missbrukare sysselsätta sig på två platser som staden och Hangö gatumission tillsammans upprätthåller.

Hangö har dessutom beredskap att erbjuda substitutionsbehandling för opioidberoende, det vill säga ersätta opiater så som den tunga drogen heroin med kontrollerad medicinering. Den beredskapen finns inte i Raseborg, förklarar Tynkkynen.

Hangö måste ersätta Katkon

Det är i dag Hangöbor med de svåraste missbruksproblemen som utnyttjar Katkon i Raseborg.

- Det har funnits en efterfrågan på Katkons tjänster. Men om utbudet försvinner, dör också efterfrågan ut, säger Tynkkynen och förklarar att missbrukarna sällan frågar efter en tjänst som inte finns.

Katkon har erbjudit en avgiftningsperiod på högst en vecka. Klienten har efter det kunnat stanna i Ekenäs och fått delta i en två veckor lång psykosocial rehabiliteringsperiod.

Katkon har hjälpt dem som har riktigt svåra missbruksproblem. Bild: Yle knarkare

Alla klienter har inte behövt eller velat åka till Katkon i Ekenäs. De har kunnat få hjälp med avvänjningen inom den öppna vården i Hangö - i praktiken personligt stöd samt lugnande mediciner som de hämtar på hvc en gång per dag. Klienten får medicinen förutsatt att hen är nykter.

De som är i dåligt skick och lider av sjukdomar eller har svårt att röra sig, kan avvänjas eller få annan vård på vårdavdelningen vid Hangö hvc.

Brister i informationen till Hangö

Kaarina Tynkkynen är förvånad över hur lite information Raseborg har gett om det som ska hända med Katkon.

- Vi hade hört rykten en längre tid men det slutliga beskedet om nedläggningen kom i maj, säger Tynkkynen.

Hon fick beskedet om nedläggning av sin förman, ledande skötaren vid Hangö hvc.

- Raseborg kunde nog ha informerat oss bättre om den stundande nedkörningen, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland