Hoppa till huvudinnehåll

Politisk smäll: Sannf starkt nedåt

SDP går kraftigt framåt medan Sannf har förlorat sensationellt mycket väljarstöd. Det här framgår av en opinionsmätning som Taloustutkimus har gjort för Yle i september.

Taloustutkimus september 2015

Parti Stöd (%)
Centern 21,7
Socialdemokraterna 18,3
Samlingspartiet 18,0
Gröna 12,7
Sannfinländarna 10,7
Vänsterförbundet 8,3
Svenska folkpartiet 4,8
Kristdemokraterna 4,0

Under september strandade regeringen Sipiläs förhandlingar om ett så kallat samhällsfördrag och flyktingskrisen exploderade. Det här syns i viss mån i Centerns och Samlingspartiets siffror, men framför allt i Sannfinländarnas.

Sannf backar med drygt fyra procentenheter och det är ett sensationellt ras i understöd från en månad till en annan. Socialdemokraterna går samtidigt framåt med nästan fyra procentenheter.

Enligt Taloustutkimus är det här den största förändringen mellan två opinionsmätningar på över 20 år (ca 4 %)

Över lag går oppositionen framåt. Mest märkbar är den uppåtgående trenden för De gröna som har ökat stadigt sedan valet. De gröna landar nu på 12,7 procent.

En majoritet av finländarna stöder fortfarande regeringspartierna, men ribban darrar. Om valet hölls i dag skulle regeringspartierna få 50,4 procent av rösterna. Det här är en nedgång med 6,4 procentenheter i förhållande till riskdagsvalet i våras.

Väljarundersökningen gjordes av Taloustutkimus. Knappt 3 000 personer intervjuades under perioden 7.9-6.10.2015. Felmarginalen är 1,5 procentenheter åt båda hållen.

Välj partier:
Saml SDP Sannf C Grön V SFP KD Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Viktiga datum:
Datum

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/TNS-Gallup.

Läs också