Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset rekryterar för fullt - Naguboendet sysselsätter upp till 11 personer

Hotell Strandbo i Nagu. Bild: YLE/Nina Bergman hotel strandbo

Nästa vecka öppnar nödboendet för asylsökande i Nagu. Rekryteringen av personal pågår som bäst, berättar Sirkku Koskinen vid Röda Korsets Åbolandsdistrikt. Koskinen kommer att fungera som enhetschef vid nödboendet.

Röda Korset har redan anställt en person som ska jobba vid kansliet och koordinera verksamheten. Rekryteringen av 5-6 ledare pågår också som bäst. Enheten kommer också att ha en socialarbetare och 1-2 hälsovårdare på plats.

Rekryteringen av ledarna pågår fortfarande. Enligt Koskinen är personernas utbildning inte det viktigaste i den uppgiften. Det är bra om personerna känner till skärgården och har olika bakgrunder och livserfarenheter. Koskinen hoppas också att åtminstone en av ledarna kan arabiska. Det finns också behov för inhoppare som kunde ställa upp några timmar i veckan.

Ett väktarföretag har också anlitats som kommer att sköta bevakningen nattetid.

"Ordna gärna program åt flyktingarna!"

Höst vid gästhamnen i Nagu
Höst vid gästhamnen i Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus höst i skärgården

Enligt Koskinen behövs det också frivilliga som kunde exempelvis ordna program för flyktingarna.

- I Kumo har frivilliga exempelvis plockat lingon, badat bastu, och reparerat cyklar tillsammans med de asylsökande. Det är viktigt att de som bor på förläggningen har något att göra. Det här är också ett bra sätt att berätta om det finländska samhället, berättar Koskinen.

Hon hoppas också att föreningar i skärgården tar initiativ, såsom Marthorna, Folkhälsan och FBK.

Nödinkvarteringen av asylsökande i Nagu inleds den 15.10. Det är ännu oklart hur många asylsökande som kommer att bo på den tillfälliga flyktingförläggningen på hotell Strandbo.

De som vill ställa upp som frivillig kan kontakta Yvonne Nymalm-Rejström vid Röda Korset i Nagu på 040-720 84 35 eller anmäla sig via Nagu Röda Kors Facebook-sida. På tisdag den 13 oktober ordnas också kursen Nykomlingens vän och stöd i Nagu.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland