Hoppa till huvudinnehåll

Sju olika nationaliteter under samma växthustak

Robert Jordas och hans anställda
Robert Jordas och hans anställda Bild: Yle/Lone Widestam utländska arbetskraft

Evig vår i växthus lockar utländsk arbetskraft till växthuset i Lappträsk. Dessutom sker utbildningen på plats och det krävs inga språkkunskaper.

Språket har ändå varit en utmaning och det är något som utländsk arbetskraft genast borde få hjälp med anser växthusodlare Robert Jordas.

- Vi kommunicerar på finska, det enda språk som ingen av oss kan bra, skrattar Jordas.

I hans växthus samsas sju olika nationaliteter. Förutom arbetstagare från Finland finns där också folk från Sverige, Estland, Ukraina, Skottland, Thailand och Senegal.

- När vi sökte jobbare till vårt växthus fanns det inget intresse bland lokalt folk, så då blev det naturligt att vi frågade bland utländsk arbetskraft, berättar Jordas.

Surapong Tumprakon vattnar ärterna
Surapong Tumprakon vattnar ärterna Bild: Yle/Lone Widestam tumprakon

Surapong Tumprakon från Thailand står och vattnar ärter.

- Jag tycker om att jobba, berättar han på engelska. Jag trivs med att få jobba med flera olika arbetsuppgifter.

Praktiskt arbete lockar

Den här branschen har drag just nu och finländare vill jobba med växter, berättar Jordas. Fastän finländare nu har visat mer intresse för branschen så kommer företaget att fortsätta anställa utländsk arbetskraft.

- För det fungerar så bra. Människorna är också väldigt glada, de kommer gärna på jobb och det märks att de tycker om att arbeta, säger Jordas.

Örter
Örter Bild: Yle/Lone Widestam roberts lilla trädgård

Det är också en relativt lätt bransch att anställa utländsk arbetskraft inom då utbildningen sker på plats. Alla växthusföretag är lite olika så då måste det ske en utbildning på varje växthus, säger Jordas.

Integrering behövs oberoende hur man kommer till Finland

Just nu har företaget 17 anställda. Den största utmaningen är språket. Jordas kräver inga språkkunskaper för arbetet men det underlättar ju vardagen, säger han.

- Integreringen borde vara effektivare, anser Jordas. Den borde vara mer praktisk och språkundervisningen, antingen svenska eller finska, borde genast sättas igång. Den borde nästan vara påtvingad.

Robert Jordas.
Robert Jordas Robert Jordas. Bild: Yle/Hanna Othman robbes lilla trädgård

Ibra Sené, som kommer från Senegal, tar ett salladshuvud och stoppar ner det i en plastförpackning.

- Mitt problem här i Finland är att jag kan svenska mycket bättre än finska. Jag har studerat båda språken i tre år, berättar Sené. Jag förstår finska men jag har lättare att lära mig svenska.

Groddar
Groddar Bild: Yle/Lone Widestam roberts lilla trädgård

Ryan Gunn är hemma från Skottland och hans flickvän är från Lappträsk. Då deras yngsta dotter föddes ville de att hon skulle växa upp i Finland så flyttlasset gick från Irland till Lappträsk. Gunn har flera arbetsuppgifter i växthuset, egentligen allt från plantering till skörd.

- Jag är lycklig här och jag trivs med mitt arbete. Jag har känt mig välkommen hit.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland