Hoppa till huvudinnehåll

Skogsbränder gör livet olidligt i Sydostasien

Tusen soldater bekämpar skogsgränder på Sumatra i Indonesien. På bilden invånare i  södra Sumatra den 18 september 2015.
Skogsbrand på Sumatra den 18 september 2015. Tusen soldater bekämpar skogsgränder på Sumatra i Indonesien. På bilden invånare i södra Sumatra den 18 september 2015. Bild: EPA/ADI WEDA skogsbrand

En mardröm som verkar pågå i all evighet. Det är vad otaliga människor i Indonesien, Malaysia, Singapore och det sydligaste Thailand som bäst är tvungna att genomlida.

Rök från flera hundra skogsbränder på de två jättelika öarna Borneo och Sumatra har spridit sig över stora områden. Under den gångna månaden har röken skadat tiotusentals människors hälsa.

- Smogen blir allt tätare och tätare. Mina ögon svider hela tiden, konstaterar holländaren Nina Alberts som arbetar i Singapore.

I Singapore och Malaysia uppmanas folk som lider av problem med andningsorganen att hålla sig inomhus. Myndigheterna har också upprepade gånger varit tvungna att stänga alla skolor som en följd av den farligt dåliga luftkvaliteten.

Oersättliga skador

Navjot Sodhi, professor i biologi vid ett universitet i Singapore, säger att bränderna också har en förödande inverkan på den biologiska mångfalden. Sodhi uppskattar att 40 procent av djur- och växtarterna på Borneo är hotade.

- Det kan ta upp till trettio år att få reda på hur mycket som har gått förlorat. Då är det redan för sent, konstaterar Sodhi.

Regnskogarna på Borneo är de ekologiskt mest mångsidiga i världen, och skogarna på Sumatra är likaså på många sätt unika. Under de senaste decennierna har de här regnskogarna avverkats i skrämmande snabb takt, och på Borneo har mer än hälften av skogarna redan utplånats.

Palmolja i blickpunkten

I första hand har avverkningen utförts av palmoljebolag som har röjt mark för nya, ändlösa plantager. Indonesien är den klart största producenten av palmolja i världen.

Palmoljebolagen sätter också skogen i brand även om det är förbjudet. Sumatra och största delen av Borneo hör till Indonesien, och den indonesiska regeringen säger att minst 200 bolag i år har haft att göra med bränderna.

Under de torra höstarna förlorar bolagen ofta kontrollen över bränderna. Röken sprider sig då i allmänhet också till Malaysia och Singapore, men i år har den torra perioden redan pågått betydligt längre än vanligt. Meteorologer räknar dessutom med att de första ordentliga regnen är att vänta först i november. Följaktligen varnas det för att bränderna blir de värsta genom tiderna.

Problemet har också globala följder. Hittills uppskattas bränderna ha släppt ut hela 600 miljoner ton växthusgaser.

Björn Ådahl, Hongkong

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes