Hoppa till huvudinnehåll

Soini säger nej till extra partikongress

Timo Soini i Helsingfors den 8 oktober 2015.
Timo Soini i Helsingfors den 8 oktober 2015. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa timo soini

Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini försäkrar att gallupnedgången inte föranleder en extra partikongress.

Soini anser att nedgången i gallupsiffrorna för Sannfinländarna beror på regeringens tvångslagar som har lett till att väljarna på vänsterkanten har övergått till att stöda Socialdemokraterna.

Migrationsfrågan har mindre betydelse för nedgången, anser Soini.

Soini säger att gallupresultatet är en varning från arbetarna.

Soini säger också att Finland är i en sådan situation att landet inte reser sig med hjälp av gallupar utan med arbete och företagsamhet.

"Ungdomlig radikalism"

Soini medger att Sannfinländarna inte i tillräckligt hög grad har lyckats få igenom sina ståndpunkter i regeringen.

Han är inte orolig med anledning av debatten inom partiet om fortsatt regeringsmedverkan.

Partiets tredje vice ordförande Sebastian Tynkkynen har efterlyst en omröstning om fortsatt regeringsmedverkan, men Soini betecknar kravet som ungdomlig radikalism.

"Trycket ökar"

Riksdagsledamoten Vesa-Matti Saarakkala (Sannf) tror för sin del att partiets kräftgång kommer att fortsätta. Han anser att trycket på att partiets styrande organ ska ta ställning till om partiet kan fortsätta i regeringen kommer att öka hela tiden. Hans partikamrat i riksdagen, Mika Niikko, betecknar för sin del gallupsiffrorna som usla.

Niikko säger att det dåliga resultatet beror både på flyktingkrisen och på de nedskärningar som har drabbat pensionärer och handikappade.

Läs också