Hoppa till huvudinnehåll

Fängelse i drygt två år för hustrumisshandel

Skugga av kvinna som visar mittfingret åt man.
Arkivbild. Skugga av kvinna som visar mittfingret åt man. Bild: Kalle Niskala / YLE misshandelsfall

Den 74-åriga Närpesbo som i somras misshandlade sin fru döms till två år och åtta månaders fängelse för grov misshandel.

Under misshandeln slog och sparkade mannen sin fru så att hon föll i golvet. När hon låg på golvet bet han bland annat en bit både ur hennes underläpp och hennes ögonbryn. Mannen slog också hustrun med en tung fotpall. Kvinnan fick omfattande skador i ansiktet och huvudet, bland annat krossades näsbenet och benen i ögonhålorna.

Alkohol och sömnmedicin

Misshandeln inträffade en natt i juli och mannen hade druckit alkohol kvällen före. När han skulle gå och lägga sig hade han också tagit sömnmedicin. När mannen vaknade på natten tyckte han sig se en främmande person som rörde sig i huset och enligt mannen trodde han att det var den främmande personen han misshandlade.

Mannen ringde själv nödcentralen. Kvinnan visade svaga livstecken när ambulanspersonalen anlände till platsen och kvinnan fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus. Följande dag fördes hon till Tammerfors universitetssjukhus. Där opererades hon och vårdades på intensivvårdsavdelningen två dygn. Under tiden på intensivvårdsavdelningen fick kvinnan en hjärtinfarkt, troligen till följd av våldet och stressen hon utsatts för.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för dråpförsök, men tingsrätten dömde honom för grov misshandel till ovillkorligt fängelse i två år och åtta månader. Mannen ska betala sin fru 5000 euro för sveda och värk.