Hoppa till huvudinnehåll

Hästsporten sneglar mot Korsholm igen

Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm.
Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm. Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist wahlrooska hemmanet

Hästsporten kan komma att flytta till Korsholm, trots allt. Den här gången i mindre form och till en del på ny plats. Markundersökningar pågår vid det Wahlrooska hemmanet i Rimal.

Det storstilade projektet med ett hästsportcenter i Korsholm har dödförklarats. Men ur askorna föds nu något nytt.

Vasa kommer att förlora sin travbana eftersom den nuvarande ska göras om till ett bostadsområde, enligt planen. Därför ser sig nu de travintresserade om efter nya möjligheter. Ett sådant är det 50 hektar stora Wahlrooska hemmanet som Korsholms kommun äger sedan flera år tillbaka. Hemmanet ligger i Rimal, nära riksväg åtta.

- Vi har blivit kontaktade av människor som är engagerade i travsport och hästsport, och de visar stor entusiasm för att lösa det bekymmer som de har, alltså att de snart är utan travbana, säger Mikael Alaviitala, utvecklingsdirektör i Korsholm.

Kommunen i bakgrunden

I praktiken kan det bli omöjligt att bygga upp en helt ny travbana, detta eftersom det skulle kräva stora pengasummor - som inte finns. Korsholms kommun har nämligen inte tänkt ha någon särskilt aktiv roll den här gången.

Men man har inget emot hyra ut marken ifall hästsportmänniskorna tar fram ett fungerande koncept för området. I konceptet ingår just nu, förutom en övningsbana för trav, även en fullstor manege där man också kan ordna högklassiga tävlingar.

- Nu är vi nog riktigt i initialskedet, så det går inte att säga något om tidtabellen. Det positiva är att det här startar nedifrån den här gången, att det här kan skapas utifrån de verkliga behoven som finns, säger Alaviitala.

Marken undersöks

Stora frågor just nu är investeringskostnaderna samt de löpande driftskostnaderna. Samtidigt som de frågorna söker sina svar har kommunen inlett markundersökningar vid det Wahlrooska hemmanet. Undersökningarna har så här långt inte varit helt positiva.

Marken är väldigt mjuk och svår att bebygga. Å andra sidan är kraven på markbärighet inte särskilt stora för en manege och en övningsbana.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten