Hoppa till huvudinnehåll

Korvskola med Michael och Paul

Hemlagad salsiccia.
Grillad, hemlagad salsiccia. Hemlagad salsiccia. Bild: Yle/Strömsö salsiccia

När du smakat hemgjord korv finns ingen väg tillbaka till affärens kyldisk. Du behöver fina råvaror, en köttkvarn och litet tålamod, men resultatet talar för sig självt. I Michael Björklund och Paul Svenssons korvskola lär du dig göra korv från smet till grillad läckerhet.

Tillverkning av korv
Tillverkning av korv Bild: Banana Stock korvtillverkning

Ingen lagar korv varje dag, men när almanackan visar grillsäsong eller jul är det dags att damma av korvstopparen och styra stegen till butiken eller saluhallen för omsorgsfullt valda ingredienser. Köttet och kryddorna avgör vilken karaktär korven får, så du kan ge dina smaklökar en upplevelse de aldrig drömt om förut.

Se videoklippen, läs recepten och ge dig hän i köket. Ta gärna med dig ett par extra händer som hjälp vid korvstoppningen och som sällskap när korven provsmakas.

Hemkorv och lammkorv

Här är recepten till Michaels två hemlagade korvar, Korv Björklund och Lammatia, som du kan göra steg för steg med hjälp av de fem videoklippen.

1. Michael börjar med att laga en traditionell hemkorv. I den finns nöt- och griskött, men också rå potatis, vars stärkelse får korven att hålla ihop i fjälstret. Om du osäker på hur din korv kommer att smaka skall du provsteka litet smet, och eventuellt justera kryddningen, innan du stoppar den i fjälstret.

2. När all smet blivit korv är det dags att knyta ihop ändorna och koka dem i ca femton minuter i en god buljong. Hemkorven får sedan ligga kvar i buljongen. Ju längre korven marineras desto godare blir den.

3. Den andra korven Michael lagar är en lyxig lammkorv (videoklipp 3) med lammstek, grisnacke och rökt skinka, kryddad med bl a chili, lök, färsk timjan och sambal oelek. Hela bitar av kött och späck mals i köttkvarnen till smet. Köttet smaksätts och körs genom kvarnen en gång till, men nu i fjälstret som har trätts på korvhornet.

Ingredienser till lammkorv
Ingredienser till lammkorv. Ingredienser till lammkorv Bild: Svenska Yle / Strömsö rökt skinka


4. Michael kryddar smeten till lammkorven.

5. Nu är det dags att grilla och provsmaka Michaels korvar. De visar sig vara en välsignelse för alla sinnen och Michael namnger dem Korv Björklund och Lammatia.

Flera instruktioner och goda korvrätter:

Salsiccia - hemgjord italiensk korv
Salsicca är det italienska ordet för korv. Paul och Elin gör en variant för hand med griskarré, fänkål och blandade örter i smeten. Om du inte vill göra korvsmet från början kan du använda malet kött.
Avnjut den här delikatessen med en grönsallad och saltgurka.

Kallrökt timjankorv med äpple- och rödbetssallad
Det här receptet innehåller inte bara uppgifter om vad korven innehåller och instruktioner för hur du gör den hemma, utan också hur du bygger en rök. Här ser du hur Matias Jungar och Johan Ångerman bygger ett aggregat till utegrillen och sedan röker korven.

Lammkorv på vikingavis med mjöd och nässlor
Michael lagar lammkorv, eller kedelorme, för hand efter ett recept som nämns i skalden Kormákr Ögmundarssons saga från vikingatidens slut. Han handleds av Birgit Thomsen från Ribe Vikingecenter.

Bastu och korv

I Finland finns en seg tradition där bastubad skall toppas med korv och kall öl. Korven kan t ex grillas, kokas eller packas in i folie och baddas på ugnen medan man badar.

Paul Svensson vann landskampen mot Michael Björklund med denna skånska lammkorv i samband med Bastukvällen på Strömsö i juni 2014.

Choucroute - vitkål och korv
Paul Svenssons choucrute Choucroute - vitkål och korv Bild: Svenska Yle/Strömsö choucroute

Choucrute - vitkål och korv
Choucroute alsacienne eller Choucroute garnie är en fransk tolkning av rätter med surkål och korv eller charkuterier vi oftare förknippar med tysktalande och östeuropeiska länder. Denna rätt från Alsace och Lorraine fick sin genomslag i samband med freden i Westfalen 1648 och äts sedan dess på olika håll i Frankrike.

2 X länkkorv för vardagsstressade

Ugnsbakad korv med örtstuvade morötter
Den här rätten gör du lätt tillsammans med barnen, även en vardagskväll då det kurrar i allas magar. Med stuvade morötter förvandlar du en hederlig ugnskorv till en festligare måltid än vanligt.

Kryddig korvgryta med gröna linser
Du har bjudit in gäster på lunch, men plånboken tillåter inga excesser. I kokböcker för billig mat brukar därför korvgrytorna inta en central plats. Här Michaels variant med styrka och sting, som borde ge även matresenären ett nöjt leende på läpparna.

Till sist ett litet bonusklipp från Svenska Yles arkiv. Vid spisen står Ellen Endtbacka från Utgård i Esse kommun i full fart med att stoppa blodkorv. Klippet är från december 1964 och redaktör är Hans Näsman.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

  Nicke Aldén

  Programledare

  Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö