Hoppa till huvudinnehåll

Kungligt dop i Sverige

Prins Nicolas dop
Prins Nicolas dop Bild: Brigitte Grenfeldt / Kungahuset nicolas paul gustaf

Prinsessan Madeleines och Chris O’Neills andra barn, Nicolas, döps i Drottningholms slottskyrka på söndag 11 oktober. Hela dopet sänds i SVT World (Yle Fems kanalplats) kl. 12.45-14.30 finsk tid. Förrättningen kan också följas på Yle Arenan.

Vid dopet kommer lillprinsen att få namnet Nicolas Paul Gustaf, hertig av Ångermanland. Namnet Paul får prinsen efter sin farfar, Chris pappa Paul Cesario O’Neill, som gick bort 2004. Det tredje namnet, Gustaf, är en hyllning till morfar, kung Carl XVI Gustaf.

Dopet förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och hovpastor Michael Bjerkhagen.

Bland de 160 gästerna finns förutom släkt och vänner också representanter för regeringen och riksdagen.

Carl Philip blir gudfar

Prinsessan Madeleines bror, prins Carl Philip, blir Nicolas gudfar. Både dopklänningen och dopfunten är de samma som använts vid kungafamiljens övriga dopfester. Den kungliga dopklänningen användes första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Vattnet i dopfunten hämtas från en källa inne på familjens sommarresidens Solliden på Öland.

Prins Nicolas dop, kl. 12.45-14.30 i SVT World och på Yle Arenan

Nyligen publicerat - Yle Fem