Hoppa till huvudinnehåll

Lider du av scenskräck?

Jani Lastubiemi
Jani Lastuniemi Jani Lastubiemi Bild: yle/Maud Stolpe jani lastuniemi

Många människor är mer rädda för att tala inför en publik än för att dö. Det låter konstigt men så är det bara. Trösten är i alla fall att det går att arbeta bort sin scenskräck.

Många av oss skäms att erkänna att vi är rädda för att tala inför en publik, men de flesta av oss gör det av födsel och ohejdad vana. Inte minst för att vi aldrig får någon övning i att göra det.

Få är naturbegåvningar i vältalighet, men det finns redskap för att bli bättre. Det säger Jani Lastuniemi som brukar föreläsa i hur man ska bli av med sin scenskräck.

Vad skrämmer och hur gå vidare?

Hjärtat bankar, rösten darrar, händerna skakar och helst vill man bara springa sin väg. Händerna är i vägen och borde kapas med cirkelsåg. De här symptomen känns säkert igen och kan verka omöjliga att komma över.

Det klassiska svaret på hur vi ska komma över den här skräcken är övning, övning och övning. Att dessutom lära sig vissa grunder i presentationsteknik för oss sedan en bra bit vidare.

Dessutom finns det rent fysiska övningar t.ex. genom andning som gör att man kan lugna ner sin kropp. Grundtipset är att andas in genom näsan och ut genom munnen.

Egna erfarenheter

Jani Lastuniemi medger att han själv är nervös inför de föreläsningar han håller för t.ex. olika ungdomsgrupper. Det gör att han förbereder sig väldigt väl och läser sig in på ämnet och övar sig hemma kvällen innan föreläsningen. En familjemedlem eller en spegel är inte fy skam att ta till.

Det gäller också att tänka sig in i situationen och vara medveten om att alla som kommer har gjort det för att de vill vara där. Vidare gäller det att skapa en dialog med publiken i stället för att dra en enmansshow.

Kläder är heller inte oviktiga i sammanhanget. Det gäller att klä sig så att det inte syns att man svettas av nervositet och inte heller vara för fint eller för slarvigt klädd.

Röstanvändningen är också viktig och så gäller det att få bort sina värsta manér.

Känn din publik

Jani Lastuniemi påpekar att det är viktigt att känna sin publik och veta vem man talar till. Man talar inte likadant till en fjortonåring som till en 65-åring så här är både språket och klädseln viktig att ta i beaktande.

Inte heller är en publik med eventuella bidragsgivare samma sak som en skolklass. I det ena fallet gäller det att vara saklig och formell, i det andra ledig och livlig.

Bilden man ger utåt är väsentlig för att fånga publiken och då ska man också komma ihåg att inte ha på sig något som för bort uppmärksamheten från det man har att komma med.

Kroppsspråket är av stor betydelse i och med att publiken kommer ihåg 70 % av ditt kroppsspråk och 30 % av det du säger.

Varför ska man kunna uppträda?

Det blir allt vanligare att man ska kunna sälja sig själv i dagens samhälle och då gäller det att kunna placera orden rätt.

Jani Lastuniemi är förvånad över att man får lära sig så lite i den här konsten i dagens skolor med tanke på det stora behov det finns av att kunna uppträda.

Till exempel i USA lär man sig allt det här i skolan redan på låg nivå och där är det vanligt att man ordnar stora tävlingar i att uppträda. De som lyckas där har tänkt på varenda detalj i sitt uppträdande, men så blir det också nog så underhållande.

En kurs som Jani Lastuniemi nyligen höll via Ung info i Åbo lockade allt från högstadielever till studerande vid Åbo Akademi och yrkeshögskolorna och de som deltar gör det ofta för att de vet att de behöver den här färdigheten i ett framtida yrke.

Gemensamt för dem var att de alla uppgav att de nog tycker att det är ganska obehagligt att ställa sig upp och tala inför en publik.

Idealet för kurser av det här slaget skulle enligt Jani Lastuniemi vara att kunna hålla på ett helt veckoslut med både teori och praktiska övningar.