Hoppa till huvudinnehåll

Matilda Gyllenberg: Får man sparka en robothund?

Matilda Gyllenberg
Matilda Gyllenberg. Matilda Gyllenberg Bild: Yle/Parad Media efter nio

Vilken dum fråga. En robot känner ingen smärta, den har inget medvetande och den skall inte blandas ihop med levande, tänkande och kännande varelser. Eller?

En robothund som skall användas av den amerikanska armén presenterades tidigare i år. Hunden, som heter Spot, har fyra ben men inget huvud. Huvudlösheten till trots är det något med hundens sätt att röra sig som ser väldigt levande ut. Den kan gå i trappor och springa runt i skogen.

Youtube visar man också hur Spot reagerar på att bli sparkad. Det fina är att den kan parera sparken och återfår snabbt balansen. Men många har berörts illa av klippet och kommenterar bestört: Vad är ni för odjur egentligen, varför sparkar ni den stackars hunden?

Som man kunde förvänta sig fylls sedan kommentarsfältet av hån mot de "maskinaktivister" som försvarar Spot. De kallas idioter som inte förstår att hunden är en maskin som inte kan känna något.

Men jag tror att "maskinaktivisternas" reaktion pekar på något viktigt i debatten om vad man får göra och inte får göra med robotar.

Jag tror att en människas uppfattning om sin omvärld är urgammal och intuitiv. Om en typ påminner om en hund så uppfattar vi den som en hund. Ett barn vet att ett mjukisdjur inte är levande och inte kan känna, men gråter ändå om mjukisdjuret blir misshandlat.

Hur är det då med robotar som sexleksaker? Just nu pågår en kampanj som vill förbjuda såkallade sexbots, med motiveringen att dessa skulle öka objektfieringen av kvinnor och barn och avhumanisera offer för sexövergrepp.

Personerna bakom kampanjen är inga idioter som reagerar med känslor istället för förnuft, de är ledande forskare inom robotiketikens område.

Men vari ligger problemet? Det borde ju vara ett bra sätt för personer som går och bär på lustar av olika slag, att få utlopp för dessa i sällskap av robotar som inte far illa. Om man absolut behöver sparka en hund, så sparka robothunden Spot och låt de riktiga hundarna vara ifred. Om man behöver slå den man har sex med, ligg med en sexbot som inte känner några slag och inte mår dåligt efteråt.

Med den logiken kunde man kanske skapa små verklighetstrogna barnrobotar för pedofiler att avreagera sig på, och kanske slippa de grövsta övergreppen i levande livet?

Nej, det finns något här som inte funkar. Om vi ser en typ som påminner om ett barn så uppfattar vi den som ett barn. Tillåter man sig då att begå övergrepp mot den typen har man öppnat en dörr som borde hållas stängd.

Jag tror man blir avtrubbad i den delen av hjärnan som säger att man inte får sparka hundar, slå andra människor eller förgripa sig på dem, även om den mottagande parten faktiskt inte kan uppleva något. Även om den mottagande parten är en kall maskin så är den utövande parten inte det. Den utövande parten bär på lager på lager av känslor, tabun, böjelser och förnuft. Även om man vet något med sin hjärna vet man det inte nödvändigtvis med sin kropp eller sina känslor.

Det handlar inte om att skydda roboten. Det handlar om att det människan gör mot roboten påverkar människan.

Dessutom. När jag gjorde research till vårt program om maskiner pratade jag i telefon med en man med en robotisk arm. Han heter Magnus Niska och bor i Haparanda, och han är världens första person med en tankestyrd armprotes inopererad. Han berättade att han numera kan knyta sina barns skridskor, plocka upp en pingisboll från golvet och slå hatten av ett ägg med hjälp av protesen, som fästs med en skruv vid stumpen av hans amputerade arm.

Magnus Niskas robotarm är resultatet av ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Sverige. Projektet har lyckats över förväntan och det pågår fortfarande. När jag pratade med Magnus befann han sig i Göteborg för vidare test. Nu skall han nämligen få känsel i armen och handen.

I den stunden som robotarna får känsel blir frågan ännu mer komplex. I Magnus fall är det hans mänskliga hjärna som förnimmer känslan av smärta om han skär sig i protesen. Men om smärtförnimmelsen i framtiden kan upplevas av ett artificiellt medvetande? Är det då okej att sparka en robothund?

Efter Nio om maskiner, måndagen den 12 oktober klockan 21 i Yle Fem samt på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje