Hoppa till huvudinnehåll

Musikalvärldens guldstrupar Helen Sjöholm och Peter Jöback återförenas

Turnéaffisch för "I love musicals" i Skandinavien 2015.
Turnéaffisch för "I love musicals" i Skandinavien 2015. Bild: Live Nation Scandinavia i love musicals

Det är tjugo år sedan Peter Jöback och Helen Sjöholm gjorde succé i orginaluppsättningen av musikalen Kristina från Duvemåla. Den 24 oktober är det dags för dessa två guldstrupar att åter igen dela scen då det mastodontiska musikspektaklet I love musicals når Helsingfors.

Redan innan Kristina från Duvemåla slog igenom med buller och bång 1995 hade Peter sjungit i Melodifestivalen iklädd en rosa kostym och gjort roller i de största musikalerna i Stockholm. Idag är han en av världens mest eftertraktade manliga sångare med tunga meriter på sitt CV. Efter att ha spelat huvudroller på i både Londons West End och på Broadway i New York kan han välja sina uppdrag.

Peter: Jag och Helen träffades första gången på presskonferensen för Kristina och med den produktionen hade vi fyra fina år tillsammans, det var fantastiskt att få vara med och skapa något från början, speciellt då det var baserat på Wilhelm Mobergs epos som var så rotat i den svenska folksjälen.

Från doldis till hyllad stjärna

Många blev nog förvånade då Björn och Benny valde en så okänd sångerska till rollen - och det blev nog jag med! - Helen Sjöholm

Helen Sjöholm slog igenom över en natt då hon 1995 bland tusen andra sångerskor blev vald att spela huvudrollen i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus nyskrivna musikal Kristina från Duvemåla. Efter det har hon bl.a. gjort film, blivit tilldelad Guldmasken och gjort Svensktoppen-historia med Benny Anderssons orkester.

Helen: Jag hade jobbat professionellt i några år men jag ännu helt okänd. Många blev nog förvånade då Björn och Benny valde en så okänd sångerska till rollen - och det blev nog jag med! Den är ju lika aktuell idag då man ser på världen, så många människor som flyr.

Kan en sångare ha dåliga dagar?

Som proffssångare är man givetvis helt beroende av sin röst och dagsformen är avgörande för att kunna prestera bra på jobbet. Även rutinerade rävar som Helen och Peter erkänner dock att även de har dåliga dagar.

Helen: Halsen är ju så känslig och alla blir såklart sjuka ibland men även fast jag är frisk så är jag aldrig riktigt nöjd, det är sällan jag tänker att ”där satt den” men det är väl kanske så det måste vara för att man ska fortsätta utvecklas.

Helen Sjöholm och Peter Jöback poserar på scenen.
Helen Sjöholm och Peter Jöback poserar på scenen. Bild: peterjoback.com i love musicals

Peter: Jag känner igen mig i det där perfektionstänkandet men jag har börjat lära mig att vara lite snällare med mig själv och tänka att ”idag gjorde jag faktiskt ett bra jobb”.
Jag blir fortfarande riktigt nervös fem minuter före jag ska gå upp på scen men det kan vara av olika orsaker. Ibland har man kanske bara inte repat tillräckligt bra, haha. - Peter Jöback

Helen: Samtidigt så är det där med ”perfekt” ändå så himla ointressant, charmen finns ju i de sprickor och brister som vi alla har.

Peter: Ja, det har med mognad att göra. Man har ju respekt för sitt yrke. Jag blir fortfarande riktigt nervös fem minuter före jag ska gå upp på scen men det kan vara av olika orsaker. Ibland har man bara inte repat tillräckligt bra, haha.

I love musicals

Den 24 oktober når konsertturnén I love musicals Helsingfors och då invaderas Hartwall-arenan förutom av Helen och Peter även av en symfoniorkester. Med finns också svenska sångerskan Emmi Christensson och Hugh Panaro som spelat Fantomen längst på Broadway.

Helen: Vi vill såklart bjuda publiken på de stora sångerna och maffiga numren som de längtar efter men också på musik som många kanske inte har hört tidigare. Det kommer säkert människor som älskar musikal men även såna som inte är lika övertygade musikalfans. Vår förhoppning är att vi ska få missionera lite.

Peter Jöback i I love musicals
Peter Jöback i I love musicals 2013. Peter Jöback i I love musicals Bild: KARIN TORNBLOM i love musicals

Peter: Jag hade en idé om att det här konceptet skulle kunna vara lite utbildande. Det finns så många olika stilar och inriktningar inom musikalgenren. Här får man höra låtarna i stora, fantastiska arrangemang med massiv orkester.

Peter: Det kommer att finnas någonting för alla. Vi har med låtar från Fantomen, My fair lady, Chess, Les Miserables, West side story, Sound of music, Cabaret, Chicago….

Helen: ...och Kristina förstås, det är ju trots allt tjugo år sedan så det här är ett sätt för oss att fira det.

Helen Sjöholm och Peter Jöback intervjuades för Radio Vega av Hannah Norrena.

Mer från programmet

Läs också