Hoppa till huvudinnehåll

Politiskt kaos i Sverige igen?

Presskonferens hos Sveriges regering i december 2014.
Presskonferens den 27 december 2014 då Decemberöverenskommelsen presenterades. Presskonferens hos Sveriges regering i december 2014. Bild: EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT sveriges regering

Efter att Kristdemokraterna idag röstade för att gå ur Decemberöverenskommelsen kan ett politiskt kaos igen vänta i Sverige.

Decemberöverenskommelsen (DÖ) var statsminister Stefan Löfvens lösning på den regeringskris som uppstod i slutet av förra året. Krisen uppstod efter att både Sverigedemokraterna och den borgerliga Alliansen röstade ner den rödgröna minoritetsregeringens budgetförslag.

Stefan Löfven hann redan tala om att utlösa nyval, men förhandlade i tysthet med de fyra borgerliga partierna under julhelgen. I Decemberöverenskommelsen kom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med de borgerliga partierna om att inte rösta mot regeringens budget och samarbeta över blockgränserna för att hitta lösningar i stora frågor som energi och försvar.

Avsikten från regeringens och de borgerliga partiernas sida var att isolera Sverigedemokraterna från inflytande. Meningen var att överenskommelsen skulle hålla i åtta år, för att också en borgerlig regering skulle kunna dra nytta av pakten, om de skulle få regeringsansvar nästa valperiod.

Regeringen lyckades undvika nyval, men det politiska utrymmet för de fyra borgerliga partierna har varit väldigt litet, i och med att partierna har lovat att inte rösta mot regeringens politik. Sverigedemokraterna har i debatten omtalats som det enda oppositionspartiet.

Oklara konsekvenser

Överenskommelsen har tidigare fått kritik inom Moderaterna, men många överraskades av att Kristdemokraternas högsta beslutande organ, rikstinget, samlade en majoritet mot DÖ. KD:s färska ordförande Ebba Busch Thor hade talat för att partiet skulle vara kvar i överenskommelsen.

- Jag anser att Decemberöverenskommelsen har fallit i och med detta. Vi kommer att rösta på den budget som vi har lagt fram i höst. Det ger oss större handlingsfrihet, säger Busch Thor.

- Det är ett bra beslut - ett beslut som är logiskt med tanke på den opinion som har funnits i partiet och vuxit väldigt kraft under senare tid, säger Lars Adaktusson, europaparlamentariker för KD, till Expressen.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund har tidigare sagt att Decemberöverenskommelsen faller om ett parti lämnar den.

- Jag delar inte den uppfattningen alls. Att det här skulle leda till politiskt kaos är mycket märkligt, säger Adaktusson. Han hänvisar till att partierna har lämnat egna budgetförslag som de kommer att rösta på, så det finns just nu inget gemensamt förslag som skulle fälla regeringen.

Senare på fredagen rapporterade svt.se att Alliansen verkligen enats kring att DÖ är död.

– Jag konstaterar att Decemberöverenskommelsen är upphävd och då gäller det även för vår del. Jag har även konstaterat det i samråd med moderaternas partistyrelse och de står helt bakom detta, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till SVT.

Jimmie Åkesson jublar

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson twittrade direkt "Vi välkomnar detta och kommer under nästa vecka att väcka misstroendeförklaring mot finansministern. Dags för nyval!".

Hoppa över Twitterpostning

Men en regeringskris med eventuellt nyval som följd, blir det först om alla de andra borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna röstar på ett gemensamt budgetförslag, som skulle fälla regeringens förslag.

Läs också