Hoppa till huvudinnehåll

Robotarna är redo, men är vi det?

Nicholas Andersson
Nicholas Andersson vill att Finland går i bräschen för att tillämpa artificiell intelligens i samhället. Nicholas Andersson Bild: Yle/Parad Media nicholas andersson

Nicholas Andersson, en av eldsjälarna bakom Airo Island, arbetar för att främja robotiken i Finland. När kommer maskinerna då att förslava oss?

– Vi är långt borta från en verklighet där robotar skulle agera självständigt och enligt eget tycke. Tills vidare gör de bara det som vi programmerar dem att göra, försäkrar Andersson.

Han jobbar för Airo Island, där Airo står för Artificial Intelligence And Robotics. Organet är en mötesplats för representanter från näringslivet, utbildningssektorn och övriga samhället där de kan nätverka och främja innovationer, medvetenhet och kunskap om användandet av robotar och artificiell intelligens i samhället.

Människoliknande maskiner

Roboten Zora
Roboten Zora. Roboten Zora Bild: Yle/Parad Media zora

– Visst är människoliknande robotar en verklighet idag, och fenomenet är så nytt att vi männsikor inte riktigt vet ännu hur vi ska förhålla oss till dem på ett känslomässigt plan.

Som exempel lyfter Andersson fram Zora-roboten som används bland annat inom hälsovård och rehabilitering. Det är en 60 cm hög människoliknande krabat som lätt väcker sympati hos betraktaren genom sina blinkande ögon och mänskliga rörelser.

– Zora kan se, höra och vara i fysisk interaktion med sin omgivning. Men någon självständig individ är hon inte. Hon utför ganska enkla kommandon som man matar in i henne, som till exempel gymnastikrörelser som hjälper klienter i en rehabiliteringssituation.

Robotar bland vanligt folk

Människor kommer sällan i kontakt med robotar i vardagen idag. Det är mest olika former av automation som är vanligt, som till exempel butikskassor utan butiksbiträden.

Automatisering i trafiken är kanske den största omvälvningen som vi kommer att konfronteras med i den nära framtiden. Andersson har själv kört en bil från den ena ändan av ring ettan till den andra utan att röra en enda gång vid ratten.

– Jag har tidigare sagt att självkörande bilar blir en realitet år 2022, men nu har bolag som till exempel Google och Volvo sagt att de kan lansera bilar av det här slaget så tidigt som år 2020.

Teknologin är med andra ord betydligt mera redo än vad vi människor är, konstaterar Andersson.

Läs också:
Får man sparka en robothund?

Efter Nio om maskiner, måndagen den 12 oktober 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Aranen.

Nyligen publicerat - Yle Fem