Hoppa till huvudinnehåll

Sverige kan öppna tältläger för flyktingar

röda korset, flyktingtält, pansio
I Pansio i Åbo tvingades man nyligen bygga tält för att tillfälligt klara av att inkvartera alla asylsökande röda korset, flyktingtält, pansio Bild: Yle / Peter Karlberg flyktingtält

Bristen på boendeplatser för flyktingar är så stor i Sverige att tältläger kan bli aktuella.

Under de senaste dagarna har 8 899 asylsökande anlänt till Sverige och regeringen talar om att 150 000 asylsökande kan komma att anlända till Sverige i år, även om den nya prognosen från Migrationsverket ännu inte har getts.

Det råder akut brist på boenden och regeringen har uppmanat kommuner och privata aktörer att inventera alla tänkbara fastigheter som kan fungera som boenden, som gymnastiksalar och sporthallar.

I dag meddelade den svenska regeringen på en extra inkallad presskonferens att man ger tillstånd att vid behov inrätta tältläger för anländande asylsökande.


Statsminister Stefan Löfven säger att standarden på boendet sänks eftersom det handlar om att erbjuda tak över huvudet åt människor som kommer till Sverige.

- Det här är en sistahandsåtgärd. Men vi måste ha beredskap. Så man kan beställa tält och vi har också en del i lager, säger Sveriges migrationsminister Morgan Johansson till SVT. Johansson betonar att tältlägren skulle vara frågan om en korttidslösning, då asylsökande väntar på annat boende.

Att mängden asylsökande hela tiden ökar i Sverige sätter mottagandet på prov, speciellt om en lika stor tillströmning fortsätter ända in på våren.

Det här är en sistahandsåtgärd. Men vi måste ha beredskap― Morgan Johansson, migrationsminister

- Med de här åtgärderna klarar man mottagandet under den här tiden, men fortsätter det in på vårkanten kan vi ännu se mycket mycket stora bekymmer. Och då tar vi ta till ytterligare åtgärder, säger Johansson.

"Inför gränskontroller"

Också en diskussion om att tillfälligt införa yttre gränskontroller har uppstått, med hänvisning till att Schengenreglerna tillåter det, om det råder bristande kontroll av de yttre gränserna eller vid oförutsägbara händelser. Det är Moderatledaren Anna Kinberg Batra som kommer med förslaget i dag.

– Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, säger Batra till TT.

Regeringen svarade i dag att det är myndigheternas ansvar att följa situationen vid landets gränser.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes