Hoppa till huvudinnehåll

USA slutar utbilda syriska rebeller

Vapenhandeln ökar.
Vapenhandeln ökar. Bild: EPA/AHMAD YUSNI maskingevär

USA slutar med att utbilda rebeller som ska kriga mot den syriska regimen. Det meddelade amerikanska försvarsmyndigheter på fredagen.

Programmet avslutas eftersom det inte nått sina mål, uppgav man på det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Utbildningsprogrammet som kostat USA mer än 440 miljoner euro har inte resulterat i trupper som kunde utgöra en motkraft till terrornätverket Islamiska staten IS.

Enligt uppgifter från Pentagon avslutas programmet omedelbart.

Utbildningsprogrammet för moderata rebeller som skulle strida mot IS har bedömts vara en flopp. Den första utbildade rebellgruppen som USA utbildat i Jordanien led stora förluster genast efter att gruppen återvänt till Syrien.

Det finns uppgifter om att den andra utbildningskontingenten överlåtit av sina vapen till al-Nusrafronten som stöder al-Qaida i utbyte mot fri rörlighet i områden som kontrollerades av organisationen.

Istället ska ett betydligt mindre utbildningscentrum grundas i Turkiet där ledare för syriska oppositionsgrupper utbildas i militärt ledarskap och operativa manövrar som att kalla på stöd i form av flygangrepp.

Läs också