Hoppa till huvudinnehåll

Vägar och hamnar på motionslistan

Riksväg 8 i Karleby.
Riksväg 8 i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist riksväg åtta

Infrastruktursatsningar som pengar till riksåttan och Kvarkentrafiken finns med på den gemensamma lista över budgetmotioner som valkretsens riksdagsledamöter lämnade in till riksdagen på fredagen.

Jakobstads hamnväg, Bennäs triangelbana, järnvägen till Kaskö är exempel på projekt som funnits med i många år men som ännu väntar på förverkligande. En fördjupning av farleden till Karleby från 13 till 14 meters djup finns också på listan.

Enskilda motioner

Restaureringen av krigsskadeståndsfartyget Vega och varvområdet i Gamla hamn i Jakobstad borde stödas av staten med två miljoner euro. Det anser SFP-ledamöterna Anna-Maja Henriksson och Mats Nylund liksom Peter Östman (KD) när budgetmotionerna inlämnades i riksdagen idag.

Skonaren Vega är placerad Gamla hamn i Jakobstad och restaureringsarbetet står mer eller mindre stilla för tillfället eftersom det saknas medel för arbetet.

- Vega är av nationell historisk betydelse för Finland och för självständigheten, säger Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson och Mats Nylund har också lämnat in budgetmotioner om infrastrukturprojekt i norra Österbotten. De ville båda lyfta fram flygfältsvägen i Kronoby och Åvistvägen i Pedersöre förutom de infrastrukturprojekt som valkretsens gemensamma lista innehåller.

SFP:s riksdagsgrupp i sin helhet motionerade om en halv miljon euro för satsningar på utbildning av barnträdgårdslärare i språkbadspedagogik.

Läs också