Hoppa till huvudinnehåll

Från helvetet i Irak till himlen i Ekenäs

Nabaz Baki kom till Finland som flykting.
Nabaz Baki kom till Finland som flykting. Nabaz Baki kom till Finland som flykting. Bild: Yle / Hannah Norrena nabaz baki

Nabaz Baki var bara fem år gammal då hans föräldrar i slutet av 80-talet bestämde sig för att fly från kriget i Irak tillsammans med sina tio barn.

I fem dygn vandrade familjen genom kriget med bombplanen flygandes över huvudet för att ta sig över bergen till Turkiet och en osäker framtid.

Efter den påfrestande flykten och fyra års väntan i den turkiska staden Sinop fick de äntligen beslutet om att de var välkomna till Finland. Idag är Nabaz en fullvuxen man som känner sig som en helt vanlig Ekenäs-bo.

- Jag var ju bara fem år då men jag minns tiden i Irak som skrämmande, jag minns bombljud, uppmaningar att springa för livet och den ständigt närvarande rädslan. Jag hamnade bevittna hemskheter som en 5-åring absolut inte borde behöva se.

"Vi gick fem dagar över bergen, igenom kriget. För oss barn var det såklart svårt men vi hade inget val. Enda alternativet var att fortsätta framåt, att springa för livet."

Flykt över bergen

Nabaz´ föräldrar valde mellan två osäkra öden, att antingen bli kvar i Irak under det sannolika hotet att skulle kunna gå riktigt illa eller att ta risken att fly för att eventuellt kunna erbjuda familjen ett bättre och säkrare liv någon annanstans.

- Vi gick fem dagar över bergen, igenom kriget. Vi gömde oss på dagen och gick på natten. Man visste aldrig när man skulle få mer mat eller vatten. För oss barn var det såklart svårt och jag minns att min då 14-åriga syster bar mig i ett dygn. Men vi hade inget val. Enda alternativet var att fortsätta framåt, att springa för livet.

Nabaz Baki anländer till Finland 1993.
Nabaz Baki anländer till Finland 1993. Nabaz Baki anländer till Finland 1993. Bild: privat nabaz baki

Väl framkomna i Turkiet blev Nabaz och hans familj välkomnade, de fick mat och vatten och hänvisades till staden Sinop för att invänta asylbeslutet. Vardagen i Turkiet var dock hård och rasism var ett vanligt inslag.

Fyra års väntan belönas

Efter fyra års väntan knackade en dag en bister polisman på dörren och berättade att deras asylansökan fått avslag och att de hade en vecka på sig att packa ihop och återvända till Irak.

Pappan i familjen, Baki Omar, valde då att åka vidare till FN i Ankara där de fick hjälp med att göra en ny ansökan och snart blev de beviljade att åka till Finland som kvotflyktingar.

- Jag kommer ihåg då jag satt i flygplansfönstret och tittade ner på Finland såg att allt var grönt. Jag var euforisk över av att få komma till tryggheten, jag kände att ”nu börjar mitt liv”. Jag minns att jag sa att jag aldrig mer skulle åka tillbaka till helvetet.

Efter några månader på ett flyktingläger i Helsingfors fick de plats i Ekenäs. Nabaz berättar om hur han först blev mobbad i skolan men samtidigt om hur fantastiskt det kändes att det fanns mjölk i kylskåpet och att man var fri att göra vad som helst.

Kritisk mot matprotester

"Om man kommer till ett nytt land så måste man anpassa sig till kulturen för att komma in i samhället, om man inte gör det kan man inte trivas."

De omtalade matprotesterna på en flyktingförläggning i Uleåborg i veckan gjorde Nabaz så upprörd att han valde att lufta sina känslor i en uppmärksammad Facebook-video i vilken han starkt ifrågasatte protesterna.

- Jag blev så besviken och arg för jag förstår inte hur man täcks göra sånt. Om de har gått igenom det jag har gått igenom förstår jag inte hur de inte kan vara nöjda med vad som helst de får.

- Det kändes orättvist att den här lilla gruppen gav ut en allmän bild av att flyktingar är otacksamma. De flesta jag möter har ändå varit hjärteglada för allt de fått.

Nabaz Baki gillar att träna.
Träning hjälper Nabaz att hantera svåra barndomsminnen. Nabaz Baki gillar att träna. Bild: Nabaz Baki nabaz baki

Konsten att kombinera kulturer

Idag är Nabaz Baki en vuxen man som är helt integrerad i det finska samhället. Han utstrålar positivitet och tacksamhet för det liv han fått. Han menar dock att han antagligen haft lättare att anpassa sig till det finska samhället som barn än vad han hade haft som vuxen men att samma principer gäller för alla.

- Om man kommer till ett nytt land så måste man anpassa sig till kulturen för att komma in i samhället, om man inte gör det kan man inte trivas. Det betyder inte att man ska glömma sin kultur men man måste vara beredd att jobba med människor istället för emot dem.

Nabaz Baki gästade Lördax på Radio Vega lördagen 10 oktober 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.